...
Реєструйся

Які документи потрібно змінювати після зміни прізвища?


Громадяни набувають прав і обов’язків та здійснюють їх під своїм ім’ям (частина 1 статті 28 Цивільного кодексу України). Ім’я фізичної особи, яка є громадянином України, складається з прізвища, власного імені та по батькові (далі — П. І.Б.), якщо інше не випливає із закону або звичаю національної меншості, до якої вона належить.

Відповідно до статті 35 Сімейного кодексу України наречені мають право на вибір прізвища при реєстрації шлюбу. Зміна прізвища тягне за собою ряд обов’язкових правових наслідків, і в першу чергу це стосується необхідності заміни документів після одруження. 

Після того, коли громадянкою (громадянином) отримано новий паспорт із новим П. І.Б., необхідно звернутися до податкової.

Головне управління ДПС у Сумській області акцентує, що водночас з необхідністю зміни паспорта треба внести зміни до облікової картки платника податків (РНОКПП).

Усі фізичні особи — платники податків та зборів реєструються у контролюючих органах шляхом включення відомостей про них до Державного реєстру.

Відповідно до статті 70 Податкового кодексу України встановлений обов’язок фізичних осіб подавати в контролюючі органи відомості про зміну даних, які вносяться до облікової картки платника податків або повідомлення.

Відомості про зміну даних подаються протягом місяця з дня виникнення таких змін до контролюючого органу за своєю податковою адресою, а фізична особа, яка не має постійного місця проживання в Україні, — до контролюючого органу за місцем отримання доходів або за місцезнаходженням іншого об’єкта оподаткування.

Для отримання довідки потрібні такі документи:

  • заява, що складається за формою 5ДР;
  • оригінал довідки РНОКПП;
  • паспорт громадянина України (оригінал та копія);
  • свідоцтво про шлюб (оригінал та копія).

Звертаємо увагу! 19 березня 2021 року набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 14 грудня 2020 року № 766 «Про затвердження Змін до Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків» (далі — Наказ № 766) зареєстрований у Міністерстві юстиції України 19 лютого 2021 року за № 215/35837.

Крім того, Наказом № 766 визначено, що підтвердженням достовірності реєстраційного номера облікової картки платника податків є документ, що засвідчує реєстрацію особи у Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків (картка платника податків), або дані про реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру, внесені до паспорта громадянина України або свідоцтва про народження.

Особа за власним вибором пред’являє один із зазначених документів для надання даних про реєстраційний номер облікової картки платника податків.

Особа може пред’явити копію документа, що засвідчує реєстрацію особи в Державному реєстрі, у тому числі і в електронному вигляді, за умови наявності в одержувача інформації технічної можливості здійснити перевірку відповідності реєстраційних даних фізичної особи даним Державного реєстру фізичних осіб — платників податків в електронній формі, зокрема засобами Порталу Дія.

Джерело: https://sumy.tax.gov.ua

Матеріали до теми


Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Ухвалена ініціатива Мінветеранів щодо спрощеної процедури подання та встановлення статусів особам з інвалідністю внаслідок війни та членам сімей загиблих військовослужбовців ...
Алгоритм подання роботодавцями трудової книжки на оцифрування
Роботодавці подають трудові книжки працівників на оцифрування на порталі portal.pfu.gov.ua Першочергово подаються відомості про осіб, які найближчим часом набувають права ...
У Комітеті з питань соціальної політики відбулося обговорення стану адаптації трудового законодавства України до положень права ЄС
Повідомляємо, що 9 квітня 2024 року під головуванням заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту ...