...
Реєструйся

Які гарантії зберігаються за потерпілим, тимчасово переведеним на легшу, нижчеоплачувану роботу?


Відповідно до частини 1 статті 39 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV за потерпілим, тимчасово переведеним на легшу нижчеоплачувану роботу, зберігається його середньомісячний заробіток на строк, визначений лікарсько-консультативною комісією (далі — ЛКК), або до встановлення стійкої втрати професійної працездатності.

Стійкою втратою професійної працездатності вважається будь-яка втрата професійної працездатності, визначена медико-соціальною експертною комісією (далі — МСЕК).

Потребу перевести потерпілого на іншу роботу, її тривалість і характер установлює ЛКК або МСЕК.

За згодою потерпілого роботодавець зобов’язаний надати йому рекомендовану ЛКК або МСЕК роботу, якщо є відповідні вакансії.

Якщо у встановлений ЛКК або МСЕК строк роботодавець не забезпечує потерпілого відповідною роботою, ФСС сплачує потерпілому страхову виплату в розмірі його середньомісячного заробітку.

Галина Білоткач, експерт гарячої лінії

Більше актуальних запитань і вичерпних відповідей на них подано у вкладенні до журналу «Довідник кадровика» — «Кадри. Гарячі запитання кадровика» № 11, 2016.

Придбати журнал «Довідник кадровика» із вкладенням
Придбати акційний журнал «Довідник кадровика»
Придбати електронний журнал «Довідник кадровика»