...
Реєструйся

Зареєстровано законопроект, що має оптимізувати трудові відносини в умовах воєнного стану


Група нардепів зареєструвала законопроект № 7251 від 05.04.2022 року, який повинен оптимізувати трудові відносини в умовах воєнного стану.

Серед запропонованих ініціатив:

  1. На час воєнного або надзвичайного стану усі повідомлення та документи з питань трудових відносин, накази (розпорядження) роботодавця зможуть здійснюватися та вестися в електронній формі з використанням технічних засобів електронних комунікацій або шляхом відправлення електронних носіїв, на яких записано цей документ.
  2. Запровадити додаткову підставу для звільнення працівника – неможливість забезпечувати працівникові умови праці, внаслідок того, що необхідні для виконання роботи зазначеним працівником виробничі, організаційні, технічні потужності, засоби виробництва або майно роботодавця знищені в результаті бойових дій, а також ввести особливу процедуру вивільнення таких працівників.
  3. Скоротити термін додаткової відпустки для учасників бойових дій із 14 до 7 календарних дні.
  4. У разі смерті працівника грошова компенсація за не використані ним дні щорічних відпусток, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей, виплачуватиметься членам його сім’ї, а у разі їх відсутності – входить до складу спадщини.
  5. Уточнити, що нормальна тривалість робочого часу у період воєнного стану може бути збільшена до 60 годин на тиждень для працівників, зайнятих на об’єктах критичної інфраструктури (оборонній сфері, сфері забезпечення життєдіяльності населення і т. і.).
  6. Змінити порядок надання щорічної основної відпустки працівника, якщо вона становить більше ніж 24 календарних дні.
  7. Призупинення дії трудового договору оформлювати наказом (розпорядженням) роботодавця, у якому зазначати інформацію про причини призупинення, строк призупинення трудового договору, кількість і категорії працівників, яких це може стосуватися, умови відновлення дії трудового договору та інше.
    Наказ (розпорядження) про призупинення дії трудового договору роботодавець надсилатиме на погодження військово-цивільній адміністрації.
  1. У період дії воєнного стану Держпраці та його територіальні органи зможуть здійснювати позапланові перевірки з питань виявлення неоформлених трудових відносин та припинення трудового договору.

Джерело: Бухгалтер.UA

Матеріали до теми


Мобілізація за новими правилами: Президент підписав Закон
Сьогодні Президент України підписав Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації ...
Кейс для кадровика. Відпустка з наступним звільненням у разі закінчення строку трудового договору
Порядок звільнення працівників з роботи і виплати їм компенсації за невикористану відпустку врегульовано Кодекс законів про працю України (далі — ...