...
Реєструйся

Зарплатна легалізація: парламент зробив крок на зустріч громадянам


Верховна Рада України 2 березня ухвалила Закон України «Про внесення змін до розділу VIІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (щодо зменшення навантаження на фонд оплати праці)». Законопроект було зареєстровано за №1863 і його текст наразі спрямовано на підпис Президенту

На переконання народних депутатів, які ініціювати такі зміни, ухвалений Закон передбачає зменшення розміру сплати підприємцями єдиного соціального внеску і спрямований на легалізацію заробітних плат. Як зазначається у пояснювальній записці до Закону, документ запроваджує коефіцієнт 0,4 до розміру єдиного внеску у 2015 р., та коефіцієнт 0,6 до розміру єдиного внеску у 2016 р. «Отже, роботодавець отримає змогу легально сплачувати заробітну плату, винагороду за цивільно-правовими договорами, оплату допомоги з тимчасової непрацездатності та допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами», – йдеться у документі. Так, з позиції авторів Закону, зменшення розміру ЄСВ дасть змогу легалізувати доходи мінімум два мільйонам громадян працездатного віку, що забезпечить збільшення надходжень на централізовані рахунки Пенсійного фонду, до фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування понад 11 млрд грн та до місцевих бюджетів понад 8 млрд грн.

Зокрема згідно з законодавчим актом з метою стимулювання легалізації доходів платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування зменшено навантаження на фонд оплати праці шляхом запровадження коефіцієнту 0,4 до розміру єдиного внеску у 2015 р., та коефіцієнт 0,6 до розміру єдиного внеску у 2016 р., за умови:

— база нарахування єдиного внеску в розрахунку на одну застраховану особу в звітному місяці збільшилась на 20 і більше відсотків порівняно з середньомісячною базою нарахування єдиного внеску платника за 2014 р. у розрахунку на одну застраховану особу;
— після застосування коефіцієнта середній платіж на одну застраховану особу в звітному місяці становитиме не менше ніж середньомісячний платіж на одну застраховану особу платника за 2014 р.;
— кількість застрахованих осіб у звітному місяці не перевищує 200% середньомісячної кількості застрахованих осіб платника за 2014 р.

Ця умова не застосовується до фізичних осіб, які забезпечують себе роботою самостійно, та фізичних осіб, які використовують працю інших осіб на умовах трудового договору (контракту).

Законом також визнано таким, що втратив чинність п. 3 розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці»

Buhgalter911