...
Реєструйся

ЗАЯВА-РОЗРАХУНОК ДО ФОНДУ ПОДАНА ДО 1 ЖОВТНЯ: ЧИ ЗВІТУВАТИ ПРО ПЕРЕХІДНІ ВИПЛАТИ


У період по 30 вересня 2018 року фінансування страхувальників здійснювалось відповідно до Порядку фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженого постановою правління ФСС з ТВП від 22.12.2010 р. № 26.

Нормами зазначеного Порядку не передбачалось надання страхувальниками повідомлення про проведення виплат матеріального забезпечення застрахованим особам, а отже, якщо заява-розрахунок була надана до робочого органу виконавчої дирекції Фонду в період по 30 вересня 2018 року, таке повідомлення до робочого органу не надається.

З 01 жовтня 2018 року набув чинності Порядок фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, затверджений постановою правління ФССУ від 19.07.2018 р. № 12 (далі – Порядок № 12).

Відповідно до п. 10 Порядку № 12 після проведення виплат за рахунок коштів Фонду страхувальник надає повідомлення про проведення виплат за формою, наведеною у додатку 2 до цього Порядку.

Отже, повідомлення про проведення виплат матеріального забезпечення застрахованим особам слід надавати до робочого органу виконавчої дирекції Фонду у разі, якщо заява-розрахунок надавалась у період з 01 жовтня 2018 року.

Таким чином Фонд відповів на запитання: чи треба подавати повідомлення про виплату коштів застрахованим особам, якщо виплата допомоги відбулася після 01.10.18, але заява-розрахунок за старою формою була подана до 01.10.18?

Відмітимо, що у матеріалі “Новий порядок отримання лікарняних (декретних) від Фонду соцстраху діє з 1 жовтня” газети “Інтерактивна бухгалтерія” відмічалося, що Фонд може наполягати, аби всі виплати з датою їх отримання працівниками 01.10.2018 та пізніше вносилися до повідомлення, яке подають у Фонд. Однак цього, як бачимо, не сталося. І звітували треба лише по тим заявам-розрахункам, які подано із 01.10.2018 та пізніше.

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Особливості розірвання трудового договору в умовах воєнного стану
Законом України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» визначено особливості трудових ...
Алгоритм подання роботодавцями трудової книжки на оцифрування
Роботодавці подають трудові книжки працівників на оцифрування на порталі portal.pfu.gov.ua Першочергово подаються відомості про осіб, які найближчим часом набувають права ...
Що робити з працівниками, які залишили місце проживання і переїхали в іншу область або за кордон?
Якщо специфіка виконання роботи передбачає можливість її здійснення віддалено, за допомогою інформаційно-комунікаційних технологій, роботодавцю доцільно прийняти рішення про переведення працівника ...
Кейс для кадровика. Відпустка з наступним звільненням у разі закінчення строку трудового договору
Порядок звільнення працівників з роботи і виплати їм компенсації за невикористану відпустку врегульовано Кодекс законів про працю України (далі — ...