...
Реєструйся

Живий журнал «КАДРОВИК.UA»: анонс березневого номера 2023 року


Читайте у свіжому випуску «КАДРОВИК.UA» практичні поради фахівців з кадрової справи.

Якщо ви ще не наш передплатник, звернітьcя до менеджера для отримання доступу до випуску № 3, 2023: 0 (800) 219-977.

Пам’ятайте, що всі передплатники журналу «КАДРОВИК.UA» мають право скористатися сервісом «Гаряча лінія» безоплатно: поставити запитання та отримати на них відповіді у телефонному режимі.

Працівник тривалий час перебував на «лікарняному» в період призупинення дії трудового договору. Після поновлення дії договору «лікарняний» було продовжено ще на місяць. Тобто одна частина «лікарняного» припадає на період призупинення дії трудового договору, а друга (декілька його «продовжень») — на період після поновлення дії договору…

Зовнішньому сумісникові відкрито «лікарняний» у 2022 році. Було кілька продовжень «лікарняного». Чергове його «продовження» переходить на 2023 рік. Як оплатити такий «лікарняний»?

Чи мають застосовуватися вимоги статті 43 КЗпП у разі розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця? Чи зобов’язаний роботодавець погоджувати питання притягнення до дисциплінарної відповідальності працівника, який обраний до складу виборного органу профспілки, яка не діє на підприємстві?

Національний класифікатор України ДК 003:2010 «Класифікатор професій» не містить професійної назви роботи «технічний працівник» або «технічка», натомість у ньому є кілька професійних назв робіт, які тією чи іншою мірою пов’язані з прибиранням різних приміщень (територій, об’єктів), а також із виконанням інших споріднених робіт…

Роботодавець проводив добровільні виплати мобілізованим працівникам? Чи враховується цей період до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку?

Чи враховуються при розрахунку середнього заробітку за час вимушеного прогулу дні, протягом яких працівник перебував у відрядженні, до розрахункового періоду відпрацьованих днів, число яких ділиться на заробітну плату за останні 2 місяці?

За наявності декількох підстав для надання зазначеної відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів. При цьому слід зауважити, що кожну із зазначених у статті 19 Закону № 504 підстав слід вважати окремою підставою.

Можна, в окремих випадках на підставі Закону № 504. Докладніше — у статті.

Розрахунок провадиться, виходячи з кожного відпрацьованого працівником робочого року.

Слід зауважити, що законодавством установлено мінімальний розмір вихідної допомоги. Тобто роботодавець може встановити вищий розмір допомоги, ніж зазначено в статті 44 КЗпП, а також може передбачити інші, окрім обов’язкових, підстави для виплати вихідної допомоги, які входитимуть до «соціального пакета» підприємства. Це можна прописати, зокрема, у колективному або трудовому договорі

На сумiсника поширюються всi права, гарантiї та обов’язки, передбаченi законодавством, колективним договором i правилами внутрiшнього трудового розпорядку.

Підставою для звільнення від роботи згідно зі статтею 20 Закону № 931 є довідка, видана донору за місцем медичного обстеження чи донації крові та/або компонентів крові за формою та в порядку, затвердженими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я.

Одним із основних суб’єктів, що здійснюють управління охороною праці на підприємстві, є служба охорони праці. Служба охорони праці створюється роботодавцем для організації виконання правових, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних, соціально-економічних і лікувально-профілактичних заходів, спрямованих на запобігання нещасним випадкам, професійним захворюванням та аваріям у процесі трудової діяльності.

Додаткова відпустка працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, належить до соціальних відпусток. У статті 19 Закону України від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР «Про відпустки» міститься перелік категорій працівників, які мають право на таку відпустку.

Докладніше — у Живому журналі «КАДРОВИК.UA» № 03, 2023

Джерело: журнал «КАДРОВИК.UA»

Матеріали до теми


За яких умов можна призупинити дію трудового договору
Головними умовами для призупинення дії трудового договору є абсолютна неможливість роботодавця надавати роботу, а працівника – виконувати її. У роз’ясненні ...
Чи можуть платники єдиного внеску подати контролюючому органу на погодження довідку-розрахунок на виплату зарплати в електронній формі?
Пунктом 4 Порядку прийняття надавачами платіжних послуг на виконання платіжних інструкцій на виплату заробітної плати, затвердженого наказом Міністерства фінансів України ...