...
Реєструйся

Чи має право одинока мати на соціальну відпустку на дітей, якщо її донька у віці до 18-ти років народила дитину


Жінці, котра працює та має двох або більше дітей віком до 15-ти років або дитину-інваліда, або яка усиновила дитину, матері інваліда з дитинства підгрупи A групи I, одинокій матері, батьку дитини або інваліда з дитинства підгрупи A групи I, який виховує їх без матері (у т.ч. у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, що взяла під опіку дитину чи інваліда з дитинства підгрупи A групи I, чи одному з прийомних батьків надається щороку додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (ст. 19 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 р. № 504/96-ВР).

Право на додаткову соціальну відпустку залежить як від підстав, так і від віку дитини. Указаною вище статтею визначено вік дітей лише для такої категорії, як «жінка, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15-ти років».

Вік дитини-інваліда, усиновленої дитини, дитини під опікою, дитини одинокої матері (батька) цим законом не встановлено, тому слід керуватися загальними нормами законодавства.

Тож одинока мати, донька якої у віці до 18-ти років народила дитину, не має права на соціальну додаткову відпустку за підставою «одинока мати», оскільки її донька, для догляду якої вона отримувала соціальну додаткову відпустку за підставою «одинока мати», набула повної цивільної дієздатності у зв’язку з народженням нею дитини.

Відповідно до норм чинного законодавства, жінка, котра не скористалася соціальною додатковою відпусткою протягом 4-х років, має право її використати, а в разі невикористання при звільненні має бути виплачена грошова компенсація.

Право на невикористану соціальну додаткову відпустку має жінка, дитина якої померла в році, у якому така жінка мала право на зазначену відпустку.

На таких моментах наголошує Мінсоцполітики в листі від 05.08.2016 р. № 435/13/116-16.

Джерело: www.interbuh.com.ua

Видання для кадровиків