...
Реєструйся

Новини для кадровиків за тиждень: 5.12 — 9.12.2016 (огляд від редакції «Довідник кадровика»)


Рада підвищила мінімальну зарплату, але скасувала стипендії й обмежила пенсії

Верховна Рада України 6 грудня прийняла за основу і в цілому розроблений Кабінетом Міністрів законопроект, що дає змогу підвищення з 1 січня 2017 року мінімальної заробітної плати вдвічі — до 3200 грн.

За відповідний законопроект №5130 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» проголосували 227 народних депутатів за необхідного мінімуму в 226 голосів. Закон не містить жодної додаткової норми, яка б передбачала обмеження соціальних виплат і програм порівняно з рішеннями, прийнятими Верховною Радою в 2014 і 2015 роках. Проект передбачає впровадження європейського підходу до визначення мінімальної зарплати, відв’язування посадових окладів чиновників вищого рангу від показника мінімальної зарплати і скасування використання показника мінімальної зарплати для розрахунку штрафів, вартості адміністративних послуг, податків і зборів.

Законом передбачено обов’язок підприємців на загальній системі сплачувати мінімальний страховий внесок за ЄСВ незалежно від того, чи отримано дохід в звітному періоді. До 31 грудня 2017 року продовжено обмеження щодо максимального розміру пенсії в розмірі 10740 грн. До зазначеної дати не будуть виплачувати призначені пенсії щомісячне довічне грошове утримання особам (крім інвалідів I і II груп, інвалідів війни III групи та учасників бойових дій), які працюють на посадах і на умовах, передбачених законами «Про статус народного депутата України», «Про державну службу», «Про прокуратуру», «Про судоустрій і статус суддів».

Також прийнятий документ скасовує отримання не менше 2/3 студентів стипендій та переносить право визначати порядок їх нарахування вченим радам ВНЗ. Зокрема, внесена зміна до Закону України «Про вищу освіту» та скасовується норма, відповідно до якої академічні стипендії повинні отримувати не менше 2/3 та не більше 75% студентів. Тепер академічні стипендії будуть отримувати особи, які досягли значних успіхів у навчанні та/або науковій діяльності згідно з критеріями, встановленими Кабінетом Міністрів України. Частка студентів, які мають право на отримання академічних стипендій, встановлюється вченою радою вищого навчального закладу у межах визначеного Кабінетом Міністрів України загального відсотка студентів, які мають право на отримання академічних стипендій, та стипендіального фонду. При цьому студентам вищих навчальних закладів, які мають право на отримання соціальної стипендії і набувають право на отримання академічної, надаватиметься один вид стипендії за їх вибором.

Мін’юст пропонує змінити процес розлучення українців

Український уряд продовжує законотворчу роботу в сфері шлюбно-сімейних відносин. Окрім запровадження послуги реєстрації шлюбу протягом одного дня, Міністерство юстиції планує ще й спростити процес розлучення.

Проект Закону № 4605, зареєстрований 6 травня 2016 року, передбачає внесення змін до Сімейного кодексу та Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» в частині розірвання шлюбу. Пропонується запровадити порядок розірвання шлюбу в день подання заяви.

Військовим-контрактникам дозволили звільнятися або переоформити договір

Верховна Рада надала можливість військовослужбовцям, які проходять військову службу за різними видами контракту, в особливий період за бажанням продовжити військову службу за новим контрактом або звільниться з військової служби. За закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що стосуються удосконалення порядку проходження військової служби» (законопроект № 5337) проголосувало 239 народних депутатів на пленарному засіданні у вівторок, 6 грудня.

Закон надає право на звільнення військовослужбовцям, що проходять військову службу за контрактом, дія якого була продовжена понад встановлені терміни на період до оголошення демобілізації, а також які відслужили не менш ніж 18 місяців від дати продовження контракту.

Згідно з ухваленим законом також можуть звільнятися військовослужбовці, що підписали контракт на строк до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію, і при цьому прослужили не менше 24 місяців.

У «перехідних положеннях» закону зазначено, що звільнення таких військовослужбовців з військової служби здійснюється «за бажанням військовослужбовців у терміни та в обсягах, визначених центральними органами виконавчої влади, — не пізніше за 1 рік з дня набуття чинності цього закону».

Уряд встановив порядок виплат грошового забезпечення сім’ям полонених бійців

Кабмін схвалив порядок виплати грошового забезпечення сім’ям військовиків, які були захоплені в полон, інтерновані у нейтральних державах чи зникли безвісти.

Постанову №884 Кабінет Міністрів ухвалив 30 листопада. Згідно з документом виплата грошового забезпечення проводиться з моменту захоплення військових. Кошти виплачують членам їх сімей за заявою на ім’я командира (начальника, керівника) військової частини. Гроші будуть перераховувати до повного з’ясування обставин захоплення в полон військовиків.

Окрім цього, відповідно до ухваленого порядку, за такими військовослужбовцями будуть зберігатись виплати в обсязі посадового окладу за останнім місцем служби, надбавки за вислугу років, окладу за військовим званням, інших щомісячних додаткових виплат.

Також Кабмін доручив Міноборони та іншим центральним органам виконавчої влади, які здійснюють керівництво військовими формуванням, провести перерахунок розмірів грошового забезпечення військовиків, які були захоплені в полон, інтерновані у нейтральних державах чи зникли безвісти.

Змінено порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці

Управління Держпраці у Кіровоградській області повідомляє про внесення змін до Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 1 січня 1992 року № 442.

Відповідно до ч. 3 ст. 33 Закону України «Про охорону праці» та ч. 5 ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» контроль за якістю проведення атестації робочих місць за умовами праці покладається на центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері нагляду за додержанням законодавства про працю.

Постановою Кабінету Міністрів України від 5 жовтня 2016 року № 741 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України та Ради Міністрів УРСР» внесені зміни до Порядку № 442 (набрали чинності 28 жовтня 2016 року) в частині визначення органу, який здійснює контроль за якістю проведення атестації робочих місць за умовами праці.

Згідно із ч. 4 ст. 33 Закону України «Про охорону праці» порядок контролю за якістю проведення атестації робочих місць за умовами праці визначає центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері трудових відносин та соціального захисту населення. Наразі Держпраці розроблено проект Порядку здійснення контролю за якістю проведення атестації робочих місць за умовами праці.

Лише після опрацювання проекту Порядку усіма зацікавленими органами та його схвалення Мінсоцполітики посадові особи Держпраці та її територіальні органи матимуть підстави для реалізації функцій і повноважень щодо контролю за якістю проведення атестації робочих місць за умовами праці.

Нагляд і контроль за дотриманням законодавства при проведенні атестації робочих місць за умовами праці, а також при наданні працівникам пільг і компенсацій за роботу у шкідливих умовах здійснює Держпраці шляхом проведення перевірок.

Невизначеним на сьогодні є питання надання висновків щодо якості проведеної атестації робочих місць за умовами праці (які раніше видавалися управліннями соціального захисту населення). До введення в дію нормативного акту, яким буде передбачене здійснення контролю за якістю проведення атестації робочих місць за умовами праці, будь-які висновки, акти, довідки, як Державною службою України з питань праці, так і іншими органами виконавчої влади, не видаються.

Роботодавець отримає компенсацію за працевлаштування учасника АТО

Кабінет Міністрів України ввів можливість отримання роботодавцями компенсації суми єдиного соціального внеску за працевлаштування учасників антитерористичної операції (АТО). Згідно з постановою № 879 від 30 листопада, уряд вніс учасників АТО до переліку категорій громадян, за працевлаштування яких для роботодавців передбачено право на компенсацію витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Таку компенсацію роботодавець зможе отримати протягом одного року за умови працевлаштування учасника АТО на нове робоче місце не менше, ніж на два роки.

Також Кабмін встановив необхідність подачі безробітними учасниками АТО при становленні на облік в центрі зайнятості посвідчення учасника бойових дії і копію довідки про участь в АТО.

Об’єднаний єдиний внесок з непрацездатності

У Фонд соціального страхування буде направлятися загальна пропорція єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування в розмірі 14,2657%.

Держказначейство зможе направляти до Фонду соцстраху кошти, що надходять від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності.

Зауважимо, що ці кошти спрямовуються на надання матеріального забезпечення та соціальних послуг застрахованим особам і членам їх сімей відповідно до законодавства.

Загальна пропорція єдиного внеску встановлена ​​постановою Кабміну від 30 листопада 2016 року № 870.

Електронний цифровий підпис запровадять в ID-паспорті

Кабмін затвердив порядок внесення коштів ЕЦП в безконтактний електронний носій, що міститься в паспорті громадянина України

Особи, які досягли 18 років та отримують паспорт громадянина України з імплантованим безконтактним електронним носієм, можуть подати заяву про реєстрацію як передплатників і укласти договір про надання послуг електронного цифрового підпису.

Послуги ЕЦП в частині, що стосується обслуговування посилених сертифікатів відкритих ключів (формування, розповсюдження, скасування, зберігання, блокування та поновлення) фізичної особи, на ім’я якого оформлено ID-паспорт, надання інформації щодо чинних, скасованих і блокованих посилених сертифікатах відкритих ключів, послуги фіксування часу, консультації та інші послуги, визначені Законом «Про електронний цифровий підпис», надаються акредитованим центром сертифікації ключів МВС.

Уповноважені суб’єкти, визначені в Законі «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» як такі, що право видачі паспорта громадянина України, здійснюють представництво центру.

Порядок внесення засобів ЕЦП в чіп на ID-паспорті, а також порядок надання послуг ЕЦП з використанням паспорта громадянина України затверджені постановою Кабміну від 30 листопада 2016 року № 869.

Постанова набуде чинності через місяць після офіційного опублікування.

Затверджено Положення про Реєстр ВНЗ Єдиної електронної бази з питань освіти

Міністерство освіти й науки України видало наказ від 23 вересня 2016 року № 1142 «Про затвердження Положення про Реєстр вищих навчальних закладів Єдиної державної електронної бази з питань освіти».

Документом визначаються умови ведення Реєстру вищих навчальних закладів Єдиної державної електронної бази з питань освіти та отримання відомостей з нього. Реєстр вищих навчальних закладів Єдиної державної електронної бази з питань освіти — це складова частина Єдиної державної електронної бази з питань освіти, в якій містяться відомості про ВНЗ, їх відокремлені структурні підрозділи незалежно від форми власності та сфери управління, видані їм ліцензії, сертифікати про акредитацію. Єдиним джерелом даних Реєстру є інформація, внесена в установленому законодавством порядку в Єдину державну електронну базу з питань освіти, що пройшла верифікацію.

Будь-яка особа може вільно копіювати, публікувати, поширювати, використовувати, інформацію що міститься у Реєстрі, з обов’язковим посиланням на джерело отримання такої інформації.  Реєстр ведеться державною мовою.

Безробітні малозабезпечені та переселенці отримають допомогу для організації бізнесу

Продовжено дію пілотного проекту щодо забезпечення роботою малозабезпечених сімей і переселенців.

Зокрема, вдосконалено механізм надання малозабезпеченим сім’ям та внутрішньо переміщеним особам безпроцентної фінансової допомоги для організації підприємницької діяльності.

Пілотний проект по залученню до роботи членів малозабезпечених сімей і внутрішньо переміщених осіб діятиме до 1 червня 2018 року.

Встановлено, що граничний розмір фінансової допомоги не може перевищувати 40 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого на початок відповідного року (нагадаємо, згідно з проектом Держбюджету-2017 прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 січня 2017 становитиме 1600 грн).

Фінансова допомога надається одноразово шляхом оплати обласним центром зайнятості за заявою-дорученням учасника пілотного проекту витрат на закупівлю обладнання і матеріалів для організації підприємницької діяльності, передбачених його бізнес-планом.

Також визначені критерії відбору кандидатів на отримання безвідсоткової фінансової допомоги на поворотній основі, основні завдання комісії з вирішення питань реалізації пілотного проекту.

Відповідна постанова Кабміну від 16 листопада 2016 року № 816 про внесення зміни до умов пілотного проекту по залученню до роботи членів малозабезпечених сімей і внутрішньо переміщених осіб набула чинності 2 грудня.

Проект реалізується у Львівській, Полтавській і Харківській в рамках реалізації спільного з Міжнародним банком реконструкції та розвитку проекту «Модернізація системи соціальної підтримки населення України».

Президент підписав закон, який дозволяє укладати договори в електронній формі

Петро Порошенко підписав закон, який дозволяє укладати зовнішньоекономічні договори в електронній формі. Новий закон дозволяє мінімізувати бюрократичні бар’єри під час процесу укладання зовнішньоекономічних контрактів, зарахування валютного виторгу, а також бухгалтерського обліку та фінансової звітності.

Окрім того, закон забороняє банкам вимагати переклад документів українською мовою, у випадку, коли вони були оформлені англійською. Тепер установи будуть самі займатися перекладом.
За законом, рахунок (інвойс) визнаватиметься первинним документом і може бути підписаний за допомогою електронного підпису, чи інших його аналогів. До прийняття закону інвойс по бухгалтерському обліку не був первинним документом, та оскільки віднині він таким став, це значно полегшить облік та процеси оподаткування.

Крім того, банки зможуть ідентифікувати експортні операції, але валютний контроль експорту послуг ліквідується. Для підтвердження того, що операція є експортом послуги, банк може вимагати інвойс. Цей крок є важливим на шляху до створення сприятливого інвестиційного клімату.

Джерело: редакція журналу «Довідник кадровика»