...
Реєструйся

Працівник звільняється посеред навчальної відпустки: чи утримувати незароблені відпускні


Зарплата працівникам за час відпустки виплачується не пізніше ніж за 3 дні до її початку. У зазначений строк має виплачуватися зарплата за час всіх видів відпусток, передбачених ст. 4 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 р. № 504/96-ВР, у т.ч. і за час додаткової відпустки у зв’язку з навчанням.

Однак у разі звільнення працівника до закінчення робочого року, за який він уже одержав відпустку повної тривалості, для покриття його заборгованості власник або вповноважений ним орган провадить відрахування із зарплати за дні відпустки, що були надані в рахунок невідпрацьованої частини робочого року.

Оскільки навчальна відпустка, на відміну від щорічної, надається протягом навчального, а не робочого року, незалежно від відпрацьованого в році часу, то норми щодо відрахування відпускних за незароблені дні відпустки не застосовуються.

Тому якщо працівник під час оплаченої навчальної відпустки написав заяву про звільнення до її закінчення, не вбачається правових підстав для відрахування коштів за частину невикористаної відпустки.

Про це йдеться в листі Мінсоцполітики від 28.12.2016 р. № 1820/0/101-16/284.

Джерело: www.interbuh.com.ua

Видання для кадровиків