...
Реєструйся

Уряд хоче впровадити механізм монетизації субсидій


Міністр регіонального розвитку Геннадій Зубко вважає, що вже наприкінці наступного опалювального сезону може запрацювати нова система монетизації субсидій, заснована на принципі особистих рахунків.

«В Україні 5,5 млн субсідіантів. Вони повинні бути верифіковані, отримавши особисті рахунки. Ми пропонуємо країні і суспільству подолати шлях, яким вже пройшли Польща, Литва, Латвія, які впровадили механізми енергоефективності та втричі зменшили енерговитрати », — підкреслив міністр.

Передбачається, що кожна людина, яка потребує субсидії, отримає захист від держави, а той, хто може платити — отримає мотивацію забезпечити власну енергоефективність через компенсацію витрат від держави в розмірі 30% або 40%.

«Діюча система субсидій, забезпечивши людину компенсацією плати за комунальні послуги, не мотивує економити, людина не відчуває потребу економити, тим більше — витрачатися на енергоефективні заходи, — пояснив міністр. — Коли людина усвідомлює, що зекономлена субсидія — це його власні кошти, які він може використовувати, тоді у нього і з’явиться мотивація».

На думку чиновника, також важливо встановити технічні рамки енергоефективності будівель, комерційного обліку та інші механізми, які дадуть змогу управляти споживанням.

Джерело: Мінрегіон