...
Реєструйся

Аграрії звертаються з проханням про розширення можливості бронювання працівників


Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» звернулася до Міністерства економіки України з проханням ініціювати зміни до законодавства й розширити можливості для бронювання своїх працівників підприємствами, що забезпечують функціонування національної економіки й системи життєдіяльності населення в особливий період без вимоги щодо виконання мобілізаційних завдань (замовлень).

Наразі деякі підприємства не мають можливості бронювати персонал у зв’язку з відсутністю укладених мобілізаційних завдань. Підприємства галузі здійснювали попередні спроби контактувати з посадовими особами низки обласних військових адміністрацій, що відповідають за мобілізаційну роботу, та здобути відповідну інформацію щодо встановлення мобілізаційних завдань. Однак не всі здобули запитувану інформацію, або ж для ресурсних компаній (насіннєвого, агрохімічного секторів і виробників та постачальників сільськогосподарської техніки) загалом немає таких завдань, що унеможливлює планування подальшої діяльності підприємств.

Водночас задля забезпечення продовольчої безпеки країни аграріям треба мати гарантії від держави щодо можливості їхнього функціонування, а для цього потрібні як всі необхідні матеріальні ресурси, так і кваліфіковані кадри.

Тож при оновленні механізму в процедурі бронювання варто звернути увагу на такі ключові моменти:

  1. Дозволити бронювати працівників, які не проходили військову службу.
  2. Передбачити, що підлягають бронюванню всі, незалежно від віку, військового звання та ВОС керівники й заступники керівників, до числа яких включаються уповноважені представники суб’єкта. Адже ці категорії працівників є ключовими особами, від яких залежить подальше функціонування підприємств.
  3. Необхідно чітко зафіксувати, що надається відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації терміном саме на 6 місяців задля уникнення додаткових зловживань і трактувань.
  4. В оновленому механізмі має бути зазначено, що витяг із наказу про бронювання не потребує додаткових підтверджень і печаток та є єдиним і достатнім підтвердженням відстрочки від призову на 6 місяців.
  5. Врегулювати питання дефіцитних спеціальностей і посад, які не є визначальними для забезпечення сталого функціонування підприємства, установи, організації та дозволити підприємству самому чи через профільне міністерство приймати рішення щодо віднесення до таких категорій.
  6. Дозволити бронювати 70 % від персоналу.
  7. Підтримати ідею «єБронювання», створення Реєстру заброньованих і диджиталізацію процедури бронювання.
  8. Передбачити чіткі терміни розгляду Пропозицій по бронюванню: від їхньої подачі до отримання витягів із наказів.

Та найважливіше надати можливість підприємствами бронювати своїх працівників без обов’язкової наявності укладених договорів про виконання мобілізаційних завдань (замовлень).

Джерело: Український клуб аграрного бізнесу

ТОП-30 відповідей на запитання кадровиків у воєнний час

Матеріали до теми


Фахівці сфери соціального захисту населення зможуть долучитися до кадрового резерву для роботи на ДОТ
Уряд ухвалив постанову «Про затвердження Порядку формування кадрового резерву працівників сфери соціального захисту населення для роботи на деокупованих територіях України». ...