...
Реєструйся

Альтернативна служба: особливості проходження


Оформлення альтернативної служби

Громадянин зобов’язаний з’явитися для проходження альтернативної служби у визначені в направленні (форма міститься в додатку 3 до Положення про порядок проходження альтернативної (невійськової) служби, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 10 листопада 1999 року № 2066; далі — Положення № 2066).  

Власник підприємства, установи, організації (далі — підприємство) або уповноважений ним орган після прибуття громадянина для проходження альтернативної служби зобовязаний:

1. Укласти з ним в установленому порядку письмовий строковий трудовий договір на строк альтернативної служби, видати наказ про прийняття на роботу.

2. Забезпечити громадянина зазначеною в направленні роботою.

3. Письмово повідомити про це протягом 5 календарних днів відповідну місцеву держадміністрацію та надіслати їй корінець направлення.

У трудовій книжці громадянина, який проходить альтернативну службу, у графі 3 розділу «Відомості про роботу» робляться відповідні записи за зразком згідно з додатком 5 Положення № 2066.

ЗАПИСИ,
що робляться у трудовій книжці громадянина,
який проходить альтернативну (невійськову) службу
(графа 3 розділу «Відомості про роботу»)

1. Альтернативна (невійськова) служба.

2. Повне найменування підприємства, установи, організації.

3. Прийнято до (зазначити найменування підрозділу, професію (посаду) і розряд) для проходження альтернативної (невійськової) служби на підставі рішення місцевої держадміністрації від «___» _______________ ____ р. № ___ відповідно до Закону України «Про альтернативну (невійськову) службу».

4. Звільнено:

• на підставі рішення місцевої держадміністрації від «___» _______________ ____ р. № ___ про припинення альтернативної (невійськової) служби у зв’язку із закінченням строку її проходження відповідно до статті 20 Закону України «Про альтернативну (невійськову) службу»;

• на підставі рішення місцевої держадміністрації від «___» _______________ ____ р. № ___ про дострокове припинення альтернативної (невійськової) служби у зв’язку з

__________________________________________________________________________________

(зазначити причину)

відповідно до статті 21 Закону України «Про альтернативну (невійськову) службу»:

• на підставі рішення місцевої держадміністрації від «___» _______________ ____ р. № ___ про дострокове припинення альтернативної (невійськової) служби у зв’язку з ухиленням від проходження альтернативної (невійськової) служби відповідно до статті 21 Закону України «Про альтернативну (невійськову) службу»;

• на підставі рішення місцевої держадміністрації від «___» _______________ ____ р. № __ у зв’язку з переведенням на інше підприємство, в установу, організацію для продовження проходження альтернативної (невійськової) служби відповідно до статті 13 (або статті 18 залежно від причин) Закону України «Про альтернативну (невійськову) службу».

5. У разі переведення на інше підприємство, в установу, організацію робляться такі записи:

• повне найменування підприємства, установи, організації;

• прийнято до (зазначити назву підрозділу, професію (посаду) і розряд) для продовження проходження альтернативної (невійськової) служби на підставі рішення місцевої держадміністрації від «___» _______________ ____ р. № ___ відповідно до статті 13 Закону України «Про альтернативну (невійськову) службу».

Ольга Харечко, головний редактор журналу «Довідник кадровика. КАДРОВИК.UA» та газети «Кадри і зарплата»

Повний текст статті читайте у журналі «Довідник кадровика. КАДРОВИК.UA», № 7, 2018.

Придбати видання Архів журналу

Матеріали до теми


15 квітня спливає строк сплати роботодавцями санкцій за невиконання нормативу по працевлаштуванню осіб з інвалідністю
Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю звертає увагу роботодавців, що 15 квітня 2024 року спливає строк сплати роботодавцями адміністративно-господарських санкцій, нарахованих за ...
ТЦК та СП ігнорує відстрочку заброньованого: чи можна оскаржити в суді?
Вже понад рік діє оновлений порядок бронювання. Він надає можливість бізнесу подавати на бронювання критично важливих працівників і отримувати для ...