...
Реєструйся

Анонс газети «Кадри і зарплата» № 12, 2018


Не АТО, а ООС: що робити роботодавцю
Відповідно до наказу Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України «Про початок операції Об’єднаних сил із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації на території Донецької та Луганської областей» Операція Об’єднаних сил (ООС) за спеціальним планом розпочалась з 14.00 30 квітня 2018 року. А оскільки низка соціальних гарантій, податкових та інших пільг, надання яких прив’язано до періоду або зони проведення Антитерористичної операції (АТО), багатьох роботодавців цікавить питання: чи початок ООС означає повне завершення АТО? Відповідь знайдете в пропонованому матеріалі.

Запитуйте — відповідаємо: прямий зв’язок з експертами газети «Кадри і зарплата»

• Мати 17-річної дівчини, що працює прибиральником виробничих приміщень, подала роботодавцеві заяву про звільнення доньки у зв’язку з тим, що остання має хронічне захворювання органів дихання (астматичний бронхіт), а робота прибиральника пов’язана з дезінфікуючими розчинами, що може призвести до загострення хвороби. Чи має право роботодавець звільнити таку працівницю і на якій підставі?

• У статті 83 КЗпП зазначено, що особам віком до 18 років заміна всіх видів відпусток грошовою компенсацією не допускається. Чи має бути компенсовано неповнолітньому працівникові невикористану щорічну основну відпустку при звільненні?

• Працівник написав заяву про надання щорічної основної відпустки з подальшим звільненням. В останній день відпустки — 25.06.2018 — працівник захворів. Чи буде визначена дата днем звільнення працівника?

• Яка тривалість відпусток працівників — осіб з інвалідністю I та II груп?

• Чи може завідувач дитячого садка прийняти на роботу вихователя студентку IV курсу стаціонарної форми навчання?

• Чи може бухгалтер комунального підприємства бути фізичною особою — підприємцем? Чи не вбачається в цьому порушення антикорупційного законодавства?

• Чи враховується період додаткової відпустки у зв’язку з навчанням у ВНЗ до пільгового стажу роботи за Списком виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість працівників на роботах в яких дає право на щорічну додаткову відпустку (додаток 1 до постанови Кабінету Міністрів України від 17.11.1997 № 1290)?

• Перебуваючи у відрядженні за кордоном, працівник зламав ногу. У зв’язку із травмою йому було зроблено операцію, про що лікувальним закладом країни відрядження видано відповідний документ. Чи повинне підприємство оплачувати непрацездатність працівника у разі

Оформлення щорічної основної відпустки
Порядок надання та оформлення відпусток є незмінним уже досить тривалий час, проте навіть досвідчені кадровики нерідко припускаються прикрих помилок. Тож про найголовніше, що завжди слід пам’ятати, відправляючи працівника у відпустку — у статті.

Придбати газету Архів видання

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Чи може бути головою профспілки медичний директор лікарні?
Закон України від 15 вересня 1999 року № 1045-XIV «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» (далі — Закон ...
Боротьба з безробіттям по-вінницьки: залучення до суспільно корисних робіт
У Вінниці безробітних залучатимуть до суспільно корисних робіт. Таким чином місто запускає новий проєкт щодо працевлаштування. Про це повідомляє Вінницька ...