...
Реєструйся

Атестація робочих місць. Пільги та компенсації за роботу у важких і шкідливих умовах


Ст. 62 Закону України «Про пенсійне забезпечення» передбачено, що основним документом, підтверджуючим стаж роботи, є трудова книжка.

Відповідно до п. 2.14 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту від 29.07.1993 № 58 (далі — Інструкція № 58) передбачено, якщо працівник має право на пенсію за віком на пільгових умовах, запис у трудовій книжці робиться на підставі наказу, виданого за результатами атестації робочих місць, і має відповідати найменуванню Списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, що дають право на пільгове пенсійне забезпечення.

Показники, зазначені у цих Списках обов’язково повинні бути підтверджені у карті оцінки умов праці робочого місця за результатами атестації і можуть записуватися у дужках. Тобто, запис до трудової книжки може виглядати таким чином: «Підтверджено право на пенсію за віком на пільгових умовах за Списком № 1 (розділ І позиція 1.26) виробництв, робіт, професій, посад і показників на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 16.01.2003 № 36 (Список № 1, п. 2 показників факторів виробничого середовища)».

До трудової книжки також вкладається витяг з наказу по підприємству, яким було затверджено перелік робочих місць, виробництв, робіт, професій і посад, працівникам яких підтверджено право на пільги і компенсації, зокрема на пільгове пенсійне забезпечення. Оскільки це витяг, а не копія наказу, то Держпраці рекомендує завіряти наказ «згідно з оригіналом» та ставити підпис і печатку.

Інструкція № 58 передбачає внесення запису про атестацію робочого місця лише тим працівникам, які мають право на пенсію на пільгових умовах за Списками виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженими постановою КМУ від 16.01.2003 № 36. Щодо Списків виробництв, робіт, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці, затверджених постановою КМУ від 17.11.1997 № 1290, Держпраці зауважує, що ніякі додаткові записи до трудової книжки не вносяться.

Якщо атестація робочого місця проведена раніше, чим прийняли працівника на посаду, то Держпраці рекомендує:

• під першим порядковим номером внести запис про прийняття працівника на роботу;

• під другим номером — у графі 2 продублювати дату прийняття на роботу, а вже у графі 4 зазначити дату «старого» наказу.

Тобто, в цьому випадку, згідно з рекомендацією Держпраці, необхідно внести наступні записи:

1. /01.02.2014/ Прийнятий на посаду ……. / Наказ від 01.02.2014 № 20-к

2. / 01.02.2014/ Підтверджено право на пенсію ……… / Наказ від 15.11.2012 № 65 (дата і номер наказу проведення атестації робочого місця).

Джерело: www.kr.dsp.gov.ua

Видання для кадровиків Журнали реєстрації