...
Реєструйся

Безпека праці на виробництві – відповідальність роботодавця


«Роботодавець зобов’язаний створити на робочому місці у кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до нормативно-правових актів, а також забезпечити додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці» – такою є норма статті 13 Закону України «Про охорону праці» – «Управління охороною праці».

За недотримання норм статті 44 Закону України «Про охорону праці» – «Відповідальність за порушення вимог щодо охорони праці», для роботодавця передбачено наступні види відповідальності: дисциплінарна, матеріальна, адміністративна та кримінальна.

Роботодавець несе адміністративну відповідальність відповідно до статті 41 частини 2, статті 57, 58, 93, а також статті 118-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Кримінальна відповідальність роботодавця настає у разі встановлення осіб, дії, або бездіяльність яких призвели до настання нещасного випадку з працівниками.

Це передбачено статтею 272 Кримінального кодексу України , а саме – штраф у розмірі 50 неоподаткованих мінімумів, виправні роботи до двох років, обмеження волі на строк до 5 років, або позбавлення волі на строк до восьми років з позбавленням займати посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Чинним законодавством України, а саме статтею 14 Закону України «Про охорону праці» – «Обов’язки працівника щодо додержання вимог нормативно – правових актів з охорони праці», працівників зобов’язано дбати про власну безпеку на виробництві.

Працівник зобов’язаний:

  • дбати про особисту безпеку і здоров’я, а також про безпеку і здоров’я оточуючих людей в процесі виконання будь-яких робіт чи під час перебування на території підприємства;
  • знати і виконувати вимоги нормативно-правових актів з охорони праці, правила поводження з машинами, механізмами, устаткуванням та іншими засобами виробництва, користуватися засобами колективного та індивідуального захисту;
  • проходити у встановленому законодавством порядку попередні та періодичні медичні огляди.

Працівник несе безпосередню відповідальність за порушення зазначених вимог.

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Сектор психосоціальної підтримки інформує, як керівнику підтримати працівників
Як керівник ти маєш багато можливостей, щоб підтримувати ментальне здоров’я своїх працівників.   П’ять основних порад керівникові Розкажи персоналу про ...
Розмір одноразової допомоги потерпілому внаслідок випадку на виробництві
Сума одноразової допомоги потерпілому через нещасний випадок на виробництві або професійне захворювання визначається відповідно до ступеня втрати професійної працездатності, який ...