...
Реєструйся

«Буде публікуватися документ із накладеним електронно-цифровим підписом»


Дмитро Дубілет висловився щодо законопроекту про скасування обов’язкової публікації законів у друкованих виданнях: «Деякі українці захвилювались, що це може дозволити заднім числом підміняти тексти актів. Мовляв, папір надійніше».

Міністр пояснив, що «публікація актів буде не просто на веб-сторінці, як текст на якомусь новинному виданні. Буде публікуватись документ із накладеним електронно-цифровим підписом (ЕЦП) із міткою часу.

По-перше, ЕЦП дає гарантію, що цей документ неможливо змінити. Якщо хоча б одна літера змінюється — це легко побачити.

По-друге, всі бачать час накладання ЕЦП на файл. Цей час синхронізується з центральними серверами АЦСК. Тобто варіант, коли текст змінюється і потім на нього накладається новий ЕЦП, теж неможливий.

Щодо підробки ЕЦП або зміни час підпису Дмитро Дубілет пояснив, що це практично неможливо. «Якщо не розбираєтесь, просто повірте на слово. Якби раптом хтось поставив таке собі за мету, навіть складно уявити масштаб цієї спецоперації…»

Прихильників паперових версій міністр заспокоїв та зазначив, що кожен акт, коли приймається, за законом розсилається у паперовому вигляді в усі ключові архіви.