...
Реєструйся

Чи має бути в Україні професійна (професійно-технічна) освіта за дуальною формою


Міністерство освіти і науки України розмістило для громадського обговорення проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Типового договору про здобуття професійної (професійно- технічної) освіти за дуальною формою» (далі — Типовий договір).

Планується, що це буде тристоронній договір, що дозволить організувати навчання не лише в закладі, а й на виробництві. При цьому роботодавець у межах договору може домовитися з учнем, про те, що він працюватиме певний період часу після навчання на його виробництві. Головна мета проекту Типового договору — залучити роботодавців до співпраці з закладами професійної освіти, більше зацікавити їх у розвитку дуальної освіти.

Типовий договір враховує права і обов’язки трьох сторін процесу отримання освіти за дуальною формою — закладу освіти, суб’єкта господарювання та одержувача освіти. Ним передбачено розширення обов’язків і прав роботодавців (участь в розробці освітніх програм, стимулювання одержувачів освіти, виплату грошової винагороди одержувачу освіти за виконану під час навчання роботу тощо) та обов’язок одержувача освіти пройти оплачуване стажування або відпрацювати на підприємстві після закінчення навчання, що дасть можливість максимально наблизити професійну (професійно-технічну) освіту до потреб роботодавців і підвищить рівень працевлаштування випускників закладів.

Визначено, що дуальна форма отримання освіти зможе бути безоплатною або платною.

Міністерство освіти і науки України просить направляти зауваження та пропозиції до 21 грудня 2018 року на електронну пошту:
shumik@mon.gov.ua

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Моніторинг законодавства і Нове в законодавстві

Матеріали до теми


Алгоритм зарахування на навчання в Українську військово-медичну академію для військових лікарів
Курси перепідготовки доступні військовослужбовцям Збройних сил України рядового та сержантського складу, які мають вищу медичну або фармацевтичну освіту та сертифікат ...