...
Реєструйся

Чи може держслужбовець перебувати за кордоном та працювати дистанційно: роз’яснення Держпраці


Державна служба України з питань праці листом від 27 жовтня 2023 року № 1866/2/2.2-ЗВ-23а «Щодо застосування дистанційної форми роботи» надає роз’яснення щодо того чи може держслужбовець перебувати за кордоном та працювати дистанційно.

Відповідно до статті 60-2 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) дистанційна робота — це форма організації праці, за якої робота виконується працівником поза робочими приміщеннями чи територією роботодавця, в будь-якому місці за вибором працівника та з використанням інформаційно-комунікаційних технологій.

Укладення трудового договору про дистанційну роботу за наявності небезпечних і шкідливих виробничих (технологічних) факторів забороняється.

Тобто, у разі запровадження дистанційної роботи працівник самостійно визначає робоче місце та несе відповідальність за забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці на ньому.

При цьому законодавством про працю не встановлено обмеження щодо виконання роботи за кордоном.

Водночас такі обмеження можуть бути встановлені іншими нормативно-правовими актами.

Постановою Кабінету Міністрів України від 12 квітня 2022 року № 440 «Деякі питання організації роботи державних службовців та працівників державних органів у період воєнного стану» установлено, що у період воєнного стану для державних службовців та працівників державного органу, які перебувають на території України, за рішенням керівника державної служби в державному органі може запроваджуватися дистанційна робота у разі наявності організаційних і технічних можливостей для виконання їх посадових обов’язків.

Разом з тим, робота державних службовців та працівників державного органу за межами України допускається лише у разі службового відрядження, оформленого в установленому порядку.

Джерело: журнал «КАДРОВИК.UA»

Карина Снісар
Карина Снісар
експерт проєктів «КАДРОВИК.UA», головний редактор системи «КАДРИ.UA»

Матеріали до теми


Діють інструкції до проведення іспитів на рівень володіння державною мовою
Національна комісія зі стандартів державної мови затвердила Інструкції до проведення іспитів на рівень володіння державною мовою. Відповідне рішення від 22 ...
Затверджено Методичні рекомендації з питань випробування та встановлення відповідності державного службовця посаді, яку він обіймає
Наказом НАДС від 31 січня 2024 року № 11-24 затверджено Методичні рекомендації з питань випробування та встановлення відповідності державного службовця ...