...
Реєструйся

Чи може керівник підприємства звільнити працівника без двотижневого терміну відпрацювання і передачі товарно-матеріальних цінностей?


Згідно із загальним правилом, передбаченим частиною першою статті 38 Кодексу законів про працю України, працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні. 

У низці випадків закон зобов’язує власника або уповноважений ним орган розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник в поданій заяві про звільнення. Всі ці випадки об’єднанні однією загальною ознакою зумовленою неможливістю продовжувати роботу у зв’язку з особливими обставинами. Основні з них приведені в цій статті.

Якщо після закінчення двотижневого строку письмового попередження власник або уповноважений ним орган не звільнив працівника, то в подальшому працівник вже не може бути звільнений на підставі раніше поданої заяви і повинен подовжити роботу на підприємстві.

Але нерідко сам працівник має інтерес в продовжені роботи після подання заяви на звільнення. Це, як правило, зумовлено завершенням процесу передачі товарно-матеріальних цінностей, які доручені йому керівництвом в ході роботи.

Керівник міг би закінчити прийом цінностей і без матеріально-відповідальної особи, доручив цей процес спеціально обраній комісії.

Але найчастіше за все працівник зацікавлений виконувати таку роботу особисто, для виключення фактів зловживань. В такому випадку потрібно, щоб працівник ще раз до закінчення двотижневого терміну відпрацювання підтвердив свої наміри стосовно звільнення і вказав про свій намір продовжити відносини з підприємством до закінчення процесу передачі товарно-матеріальних цінностей.

Звільнення буде законним, хоча з моменту попередження минуло більше двох тижнів. В той же час, якщо працівник не висловлює побажання брати участь в процесі передачі товарно-матеріальних цінностей, а керівник зі свого боку не включить його в склад комісії, то за наявності особистих обставин, які виключають можливість роботи, він може бути звільнений за власним бажанням без двотижневого відпрацювання. Чи може керівник підприємства звільнити працівника без двотижневого терміну відпрацювання і передачі товарно-матеріальних цінностей?
 

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Повідомлення про масове вивільнення працівників
Якщо на підприємстві планується масове вивільнення працівників у зв’язку зі скороченням їхньої чисельності, не пізніше ніж за 2 місяці до ...
Кейс для кадровика. Як визначити розмір виплат мобілізованим працівникам, якщо роботодавець вирішив зберігати ці виплати
Визначення розміру добровільних виплат мобілізованим працівникам можна здійснювати на основі середньої заробітної плати виходячи з виплат за останні 2 календарні ...
Кейс для кадровика. Оплата надурочних робіт при підсумованому обліку робочого часу
Згідно зі статтею 61 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) на безперервно діючих підприємствах, в окремих виробництвах, цехах тощо та на деяких видах робіт, ...
Кейс для кадровика. Особливості звільнення директора за угодою сторін
Дострокове припинення контракту з директором можливе в будь-який час, коли між сторонами досягнуто про це взаємної згоди. Пропозиція про припинення ...