...
Реєструйся

Чи може працівник розраховувати на допомогу від ФССУ, якщо він захворів у перший робочий день?


Так, навіть якщо працівник захворів у свій перший робочий день, Фонд соціального страхування України (далі — ФССУ) оплатить допомогу за листком непрацездатності в повному обсязі.

Розрахунок суми такої допомоги відбуватиметься на підставі встановленого посадового окладу (тарифної ставки). Як і в загальних випадках, ФССУ компенсує працівнику втрачений заробіток повністю або частково, залежно від сумарно набутого страхового стажу на усіх попередніх місцях роботи.

Якщо ж це перше місце роботи й працівник ще не має страхового стажу, розмір допомоги становитиме 50 % від посадового окладу (такий розмір допомоги виплачується для застрахованих осіб, які мають загальний стаж до 3-х років).

Допомога становитиме 60 % від середньої заробітної плати при стажі від 3 до 5 років, 70 % — при стажі від 5 до 8 років і 100 %, якщо стаж понад 8 років, або за наявності пільг відповідно до законодавства.

Перші п’ять днів тимчасової непрацездатності (за винятком потреби догляду за хворими рідними) оплатить роботодавець, а решту аж до одужання чи встановлення інвалідності — ФССУ.

Пропонуємо прочитати статтю «Працівник не вийшов на роботу одразу після працевлаштування: дії кадровика» в Живому журналі «КАДРОВИК.UA».

Увага! Вигідна ціна на мінікурс «Допомога по тимчасовій непрацездатності: організація процесу отримання».

Джерело: фейсбук-сторінка Фонду соціального страхування України

Матеріали до теми


Період, за який наявна заборгованість з єдиного внеску, не буде зарахованим до страхового стажу до повного погашення боргу
Сплата єдиного внеску — це не лише обов’язок платників перед державою, а й захищені соціальні гарантії для кожного. Тож, ненадходження ...