...
Реєструйся

Чи може сестра медична вийти на пенсію за вислугу років у 50 років?


Сестра медична має медичний стаж 43 роки, з яких 2000–2012 роки — робота у психдиспансері. Чи може вона вийти у 2018 році на пенсію за вислугу років у 50 років?
Так, може. Пунктом 21 розділу ХV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 9 липня 2003 року № 1058-IV; далі — Закон № 1058 (зазначений пункт набуває чинності 1 січня 2018 року) передбачено, що особам, які на день набуття чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» від 3 жовтня 2017 року № 2148-VIII мають вислугу років та стаж, потрібний для призначення пенсії за вислугу років, передбачений статтями 52, 54 та 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 5 листопада 1991 року № 1788-XII (далі — Закон № 1788), пенсія за вислугу років призначається за їхнім зверненням з дотриманням умов, передбачених Законом № 1788.

Розмір пенсії за вислугу років визначається відповідно до статті 27 Закону № 1058 та з урахуванням норм статті 28 цього Закону.

При цьому право виходу на пенсію за вислугу років незалежно від віку мають особи з вислугою років на відповідних посадах не менше ніж:
— на 1 квітня 2015 року — 25 років;
— на 31 грудня 2015 року — 25 років шість місяців.

Якщо працівник на зазначені дати не має вказаної тривалості спеціального стажу роботи, пенсія за вислугу років призначається у разі досягнення віку від 50 до 55 років (залежно від дати народження) та за наявності спеціального стажу не менше 26 років шести місяців.

До стажу для призначення пенсії за вислугу років зараховуються лише періоди за основним місцем роботи на підставі записів у трудовій книжці або уточнювальних довідок (у разі потреби).

Перелік закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затверджений  постановою Кабінету Міністрів України від 4 листопада 1993 року № 909. Цим Переліком передбачено лікарів та середній медичний персонал (незалежно від найменування посад), зокрема, лікарняних закладів, до яких згідно з Переліком закладів охорони здоров’я, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров’я України від 28 жовтня 2002 року № 385, належить і психіатричний диспансер. При цьому в частині визначення права на пенсію за вислугу років застосовуються положення Закону № 1788, зокрема статті 60, якою передбачено подвійне обчислення стажу роботи в психіатричних закладах.

Отже, за наведених у запитанні обставин особа матиме право на пенсію за вислугу років.

Більше запитань від читачів і передплатників та вичерпних відповідей на них від експертів — у вкладенні до журналу «Довідник кадровика» — «Кадри. Гарячі запитання кадровика» № 12, 2017, у рубриці «Запитайте фахівця».
Галина МАСТЮГІНА,
заступник начальника управління — начальник відділу з питань призначення пенсій департаменту пенсійного забезпечення Пенсійного фонду України

Матеріали до теми


Алгоритм подання роботодавцями трудової книжки на оцифрування
Роботодавці подають трудові книжки працівників на оцифрування на порталі portal.pfu.gov.ua Першочергово подаються відомості про осіб, які найближчим часом набувають права ...