...
Реєструйся

Чи можна оскаржити згоду профспілки на звільнення? — ВСС


Рішення профспілкового органу про надання згоди на звільнення працівника не може бути предметом окремого судового розгляду

До такого правового висновку дійшла колегія суддів судової палати у цивільних справах ВССУ, розглянувши 11 березня 2015 у судовому засіданні справу за позовом до профспілкового комітету про визнання його рішення незаконним.

Згідно з матеріалами справи, позивач вважав незаконним надання профкомом згоди на його звільнення, оскільки профкому була надана недостовірна інформація про неможливості переведення позивача на іншу посаду.

Суд першої інстанції, з висновком якого погодився апеляційний суд і відмовив у задоволенні вимог, вказавши, що профком при вирішенні питання про надання згоди на звільнення діяв відповідно до чинного законодавства, в межах, визначених ст.43 Кодексу законів про працю.

Водночас, як зазначив у рішенні ВССУ, відповідно до Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», в судовому порядку може бути оскаржене тільки рішення профспілкового органу, в якому порушено вимогу про розірвання трудового договору (контракту) з керівником підприємства, установи або організації.

Відповідно до ч. 6 ст. 39 цього Закону, рішення профспілки про ненадання згоди на розірвання трудового договору має бути обґрунтованим. Якщо в рішенні немає обґрунтування відмови у згоді на звільнення, роботодавець має право звільнити працівника без згоди виборного органу профспілки.

Оскільки спірне рішення профспілкової організації при вирішенні питання про звільнення працівника з роботи має рекомендаційний характер, законом порядок її оскарження не передбачений, правову оцінку цьому рішенню було надано при вирішенні іншої цивільної справи, його оскарження в судовому порядку не передбачено законом, отже, позов про визнання неправомірним рішення профспілки не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

З повним текстом ухвали Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у цій справі (6-45386 св 14) можна буде ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

За матеріалами ЗіБ