...
Реєструйся

Чи оподатковується сума стипендії, виплачена за рахунок власних коштів установи


Сума грошової допомоги (стипендія), що виплачується (нараховується) студенту, аспіранту за рахунок власних коштів установи, включається до загального місячного (оподатковуваного) доходу платника податку як інші доходи й обкладається ПДФО та військовим збором на загальних підставах.

До того ж серед виплат, що не належать до фонду оплати праці, є суми матеріальної та благодійної допомоги, виплачені особам, які не перебувають у трудових відносинах із підприємством.

Таких висновків доходить ГУ ДФС у Закарпатській області.

Завважено, що стипендія не пов’язана з оплатою праці й належить до грошової допомоги, яка має постійний (регулярний) характер.

Учням, студентам, курсантам ВНЗ, слухачам, клінічним ординаторам, аспірантам і докторантам, які навчаються згідно з угодами, укладеними між навчальними закладами чи науковими установами та фізичними або юридичними особами, стипендії можуть виплачуватися за рахунок коштів цих осіб, якщо це встановлено умовами укладеної угоди.

Однак до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається, зокрема, сума стипендій України, призначених законом, постановами Верховної Ради України, указами Президента України (пп. «б» п.п. 165.1.1 ПКУ). Також до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається сума стипендії (включаючи суму індексації, нараховану відповідно до закону), яка виплачується з бюджету учню, студенту, курсанту військових навчальних закладів, ординатору, аспіранту чи ад’юнкту але не вище, ніж сума, визначена в абз.  1 пп. 169.4.1 ПКУ. Сума перевищення, за її наявності, підлягає оподаткуванню під час нарахування (виплати) за ставкою, визначеною п. 167.1 ПКУ.

Джерело: www.interbuh.com.ua

Все про податки – у журналі «Податки. Практика, роз’яснення, коментарі»