...
Реєструйся

Чи подають річний звіт і чи сплачують ЄСВ за період демобілізації ФОП, які не є роботодавцями


ДФС у підкатегорії 301.06.02 системи «ЗІР» розмістила відповідь на запитання: чи подають річний звіт і чи сплачують ЄСВ за період мобілізації демобілізовані ФОП, які не є роботодавцями?

ФОП, у т.ч. ФОП — платники єдиного податку, призвані на військову службу під час мобілізації чи залучені до виконання обов’язків щодо мобілізації за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, на весь строк їх військової служби звільняються від виконання своїх обов’язків, передбачених п. 2 ст. 6 Закону № 2464, якщо вони не є роботодавцями, зокрема: від своєчасного й у повному обсязі нарахування, обчислення та сплати ЄСВ і подання звітності до органу доходів і зборів.

Підставами для такого звільнення є заява ФОП і копія військового квитка чи копія іншого документа, виданого відповідним державним органом, із зазначенням даних про призов такої особи на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, які подаються до органу доходів і зборів ФОП протягом 10-ти днів після її демобілізації або після закінчення її лікування (реабілітації).

Отже, мобілізовані підприємці звільняються від своєчасного та в повному обсязі нарахування, обчислення та сплати ЄСВ із першого календарного дня місяця призову на військову службу під час мобілізації платника до останнього календарного дня місяця, у якому платника було демобілізовано або завершено його лікування (реабілітацію).

Демобілізовані підприємці також звільняються від подання звітності до органу доходів і зборів за період мобілізації.

Своєю чергою, мобілізовані підприємці не позбавлені права після демобілізації або після закінчення лікування (реабілітації) самостійно визначати базу нарахування ЄСВ та сплачувати ЄСВ і, відповідно, відображати такі зобов’язання у звіті.

Джерело: www.interbuh.com.ua

Видання для кадровиків