...
Реєструйся

Чи потрібно укладати з родичами трудові договори, якщо вони залучаються до роботи


Обов’язок укладати трудові договори з найманими працівниками, незалежно від їх приналежності до членів сім’ї підприємця, випливає з норм Кодексу законів про працю (далі — КЗпП), — звертає увагу ДФС у Волинській області.

Відповідно до частини третьої статті 24 КЗпП працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням. Окрім того, працівники реалізують право на працю шляхом укладення трудового договору про роботу на підприємстві, в установі, організації або з фізичною особою.

Норм, які б містили підстави для неукладення трудових договорів з найманими працівниками, чинне законодавство про працю не передбачає, наголошують в ГУ ДФС у Волинській області.

«Ми рекомендуємо представникам підприємництва офіційно працевлаштовувати усіх, хто залучений до роботи в підприємницькій структурі чи, зокрема, так би мовити «допомагає» родичеві здійснювати торгівлю на ринку. Право громадянина розпоряджатися своїми здібностями до продуктивної і творчої праці у випадку виконання ним певного кола обов’язків в приватного підприємця означає обов’язок працедавця укладати з ним трудові стосунки офіційно», — зазначають в ГУ ДФС у Волинській області.

«Йдеться насамперед про ІІ групу спрощеної системи оподаткування. Підприємці цієї групи… можуть мати до 10 найманих працівників. Проте укладати стосунки зі своїми родинами, які задіяні у цій діяльності, окремі їх представники не поспішають. Це прикро, що найближчі родичі позбавляють в такий спосіб своїх рідних права на соціальний захист», — підкреслили в ГУ ДФС у Волинській області.

Відповідно до статей 42, 43 Господарського кодексу України підприємництво — це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Джерело: за матеріалами ГУ ДФС у Волинській області.

Матеріали до теми


За яких умов можна призупинити дію трудового договору
Головними умовами для призупинення дії трудового договору є абсолютна неможливість роботодавця надавати роботу, а працівника – виконувати її. У роз’ясненні ...
Чи потрібно повідомляти ДПС про прийняття працівника на тимчасові або громадські роботи за направленням центру зайнятості?
Так, потрібно. Організація та проведення громадських робіт здійснюються на підставі договору про організацію і фінансування громадських робіт, який укладається між центром зайнятості та роботодавцем ...
Як оформлюють укладення трудового договору в разі спрощеного режиму регулювання трудових відносин?
Регулювання трудових відносин працівників і роботодавців, на яких поширюється спрощений режим, здійснюється трудовим договором. У трудовому договорі зазначається інформація про ...
Щодо укладання договору про повну матеріальну відповідальність з неповнолітніми особами
СИТУАЦІЯ До Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці звернувся сімнадцятилітній пан Назар, внутрішньо переміщена особа, зі скаргою ...