...
Реєструйся

Чи повинен роботодавець інформувати та звітувати про стан охорони праці на підприємстві?


Так, роботодавець повинен інформувати відповідні органи, про стан охорони праці на підприємстві, відповідно законодавства, — пояснили в інспекції праці.

Згідно з Законом України від 14 жовтня 1992 року№ 2694-XII «Про охорону праці» (стаття 23. Інформація та звітність про стан охорони праці), роботодавець зобов’язаний інформувати працівників або осіб, уповноважених на здійснення громадського контролю за дотриманням вимог нормативно-правових актів з охорони праці, та Пенсійний фонд України про стан охорони праці, причину аварій, нещасних випадків і професійних захворювань і про заходи, яких вжито для їх усунення та для забезпечення на підприємстві умов і безпеки праці на рівні нормативних вимог.

Раніше ми писали: Алгоритм дій роботодавця під час сигналу «Повітряна тривога»

Працівникам та/або їхнім представникам забезпечується доступ до інформації та документів, що містять результати атестації робочих місць, заплановані роботодавцем профілактичні заходи, результати розслідування, обліку та аналізу нещасних випадків і професійних захворювань і звіти з цих питань, а також до повідомлень, подань та приписів органів державного нагляду за охороною праці.

Органи державного управління охороною праці у встановленому порядку інформують населення України, працівників про реалізацію державної політики з охорони праці, виконання загальнодержавної, галузевих чи регіональних програм з цих питань, про рівень і причини аварійності, виробничого травматизму і професійних захворювань, про виконання своїх рішень щодо охорони життя та здоров’я працівників.

На державному рівні ведеться єдина державна статистична звітність з питань охорони праці, форма якої погоджується центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони праці, професійними спілками та Пенсійним фондом України.

Джерело: Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці

Вебінар «Уникаємо типових помилок в питаннях діловодства: вимоги, приклади з практики»

Матеріали до теми


Як зменшити ризики виникнення теплового стресу на робочому місці : рекомендації роботодавцям
Контролюйте температуру за допомогою інженерних рішень, наприклад: змініть виробничі процеси, де це можливо; використовуйте вентилятори або кондиціонери; використовуйте фізичні бар’єри, ...
Дослідження умов праці за умовами мікроклімату на робочих місцях у літню пору
Вже протягом місяця ми перебуваємо в умовах літньої спеки, яка за даними Українського гідрометеорологічного центру ДСНС України триватиме щонайменше місяць ...
Що входить у поняття «ресурсний стан» і чому він такий важливий
Психосоціальна підтримка працівників має стати пріоритетною частиною загальної політики безпеки і здоров’я на роботі. Системна турбота про психічне здоров’я так ...