...
Реєструйся

Алгоритм дій роботодавця під час сигналу «Повітряна тривога»


  1. Негайно слід сповістити працівників і відвідувачів (у т. ч. у формах, доступних для осіб з порушеннями зору та слуху), повідомити місце розташування найближчого укриття.
  2. За допомогою заздалегідь визначених відповідальних осіб (наказом чи розпорядженням по підприємству) організувати швидку евакуацію відвідувачів та персоналу до укриття визначеними маршрутами та запобігти масовій паніці.
  3. Забезпечити, щоб персонал та відвідувачі не користувалися ліфтами, спускалися сходами.
  4. Зберігати спокій та не допустити паніки серед працівників та відвідувачів.

Читайте також: Охорона праці: роботодавець зобов’язаний вживати заходи для полегшення умов праці працівників

  1. Зберігати здатність швидко і правильно оцінювати ситуацію.
  2. За необхідності надати медичну та психологічну допомогу тим, хто її потребує.
  3. Перевірити відсутність людей у приміщеннях після евакуації.
  4. У захисному приміщенні слід і далі дотримуватися всіх вказівок відповідального.
  5. Забезпечити контроль за перебуванням в укритті працівників та відвідувачів до отримання повідомлення про закінчення небезпеки.

Зверніть увагу! Виганяти відвідувачів, які опинилися на підприємстві підчас повітряної тривоги, не допускається! Їм необхідно надати можливість сховатися в приміщенні (укритті), де перебувають працівники підприємства.

 

Читайте також: Щодо виконання робіт під час повітряної тривоги

  1. Згідно зі статтею 153 Кодексу законів про працю України, роботодавець не вправі вимагати від працівника виконання роботи, що становить явну небезпеку для життя працівника, а також в умовах, що не відповідають законодавству про охорону праці.

Алгоритм дій роботодавця під час сигналу «Повітряна тривога»

Джерело: Управління Держпраці

Всеукраїнський кадровий форум — 2024

Матеріали до теми


Що робити, якщо працівник, який виїхав за межі території України, по закінченню 90 календарних днів відпустки без збереження зарплати не стає до роботи?
Працівник, який використав 90 календарних днів відпустки на підставі частини 4 статті 12 Закону України від 15 березня 2022 року ...
Кабмін готує електронне бронювання від мобілізації через «Дію»
Кабінет Міністрів повернувся до ідеї електронного бронювання військовозобов’язаних через «Дію», яка обговорювалася восени минулого року. Головна відмінність такого підходу – ...