...
Реєструйся

Чи правомірна вимога роботодавця при працевлаштуванні прописки працівника?


До редакції зателефонувала передплатниця із запитанням: «Чи потрібно вимагати дані про прописку працівника при працевлаштуванні, у працівника цих даних у паспорті нема. І чи можна такого працівника працевлаштувати»?

Інститут прописки існував в Україні давно, на сьогодні, замість прописки в Україні існує поняття «реєстрація місця проживання», що встановлена Законом України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання» від 11 грудня 2003 року № 1382 11 грудня 2003 року № 1382-IV (далі — Закон). Згідно зі статтею 6 Закону будь- який громадянин України, а також іноземець чи особа без громадянства, які постійно або тимчасово проживають в Україні, зобов’язані протягом тридцяти календарних днів після зняття з реєстрації місця проживання та прибуття до нового місця проживання зареєструвати своє місце проживання.

Відповідно до статті 25 КЗпП при укладенні трудового договору забороняється вимагати від осіб, які поступають на роботу, відомості про їх партійну і національну приналежність, походження, реєстрацію місця проживання чи перебування та документи, подання яких не передбачено законодавством.

Раніше до 01.01.2010 стаття 25 КЗпП була у такій редакції: «При укладенні трудового договору забороняється вимагати від осіб, які поступають на роботу, відомості про їх партійну і національну приналежність, походження, прописку та документи, подання яких не передбачено законодавством».

Тобто при прийнятті роботодавець не має права вимагати у працівника дані про реєстрацію місця проживання чи перебування.

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Коли слід припинити виплату середнього заробітку мобілізованому працівникові після загибелі, якщо така виплата зберігалася після 19.07.2022 р.
Відповідно до статті 119 Кодексу законів про працю України (в редакції, що діяла до 19.07.2022; далі — КЗпП) за працівниками, ...
Звільнення працівника після відпустки, наданої «авансом»: як утримати зайві нарахування
Непоодинокими є випадки, коли працівник звільняється після відпустки, яка була йому надана «наперед», тобто за період, який він ще не ...