...
Реєструйся

Чи треба сплачувати мінімальний ЄВ нотаріусу, який отримав дохід менше розміру мінімальної зарплати?


Єдиний внесок для осіб, що здійснюють незалежну професійну діяльність, нараховується на суму доходу, отриманого від їх діяльності, що підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб. Водночас сума єдиного внеску не може бути менше розміру мінімального страхового внеску в місяць (частина 5 статті 8 Закону України від 8 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» ).

Про це нагадують фахівці Головного управління ДПС в Івано-Франківській області.

Водночас податківці інформують, що з 1 січня 2021 року, відповідно до внесених змін до вищевказаного Закону, якщо платник єдиного внеску не отримував дохід (прибуток) у звітному періоді або окремому місяці звітного періоду, такий платник має право самостійно визначити базу нарахування, але не менше розміру мінімального страхового внеску.

Тому з 1 січня 2021 року особи, що здійснюють незалежну професійну діяльність і не отримали дохід від такої діяльності у звітному періоді або в окремому місяці звітного періоду, мають право самостійно визначити базу нарахування ЄСВ. Якщо ж в окремому місяці звітного кварталу дохід отриманий у розмірі менше мінімальної заробітної плати, то сума єдиного внеску не може бути менше розміру мінімального страхового внеску.

 

Джерело: jurliga.ligazakon.net

Матеріали до теми


15 квітня спливає строк сплати роботодавцями санкцій за невиконання нормативу по працевлаштуванню осіб з інвалідністю
Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю звертає увагу роботодавців, що 15 квітня 2024 року спливає строк сплати роботодавцями адміністративно-господарських санкцій, нарахованих за ...
ТЦК та СП ігнорує відстрочку заброньованого: чи можна оскаржити в суді?
Вже понад рік діє оновлений порядок бронювання. Він надає можливість бізнесу подавати на бронювання критично важливих працівників і отримувати для ...