...
Реєструйся

Чи треба звільняти голів та секретарів місцевих рад у разі їх повторного обрання на ці посади — роз’яснення Нацдержслужби


Національне агентство України з питань державної служби в листі від 29.12.2015 р. N 7234/10-15 надало роз’яснення стосовно звільнення голів та секретарів місцевих рад у разі їх повторного обрання на ці посади.

У документі серед іншого сказано, що згідно із частиною першою статті 141 Конституції України строк повноважень сільської, селищної, міської, районної, обласної ради, депутати якої обрані на чергових виборах, становить п’ять років. Припинення повноважень сільської, селищної, міської, районної, обласної ради має наслідком припинення повноважень депутатів відповідної ради.

Статтею 20 Закону України “Про службу в органах місцевого самоврядування” передбачено, що, крім загальних підстав, передбачених Кодексом законів про працю України, служба в органах місцевого самоврядування припиняється на підставі і в порядку, визначених Законом України “Про місцеве самоврядування в Україні”, цим та іншими законами України.

Таким чином, закінчення строку повноважень сільського, селищного, міського голови, секретаря сільської, селищної, міської ради є однією з підстав припинення служби в органах місцевого самоврядування.

Крім того, законодавством не передбачено можливості продовження строку повноважень сільського, селищного, міського голови або секретаря сільської, селищної, міської ради, у разі їх обрання на новий строк.

Тому у разі закінчення строку повноважень сільський, селищний, міський голова, секретар сільської, селищної, міської ради підлягають звільненню відповідно до Закону. У такому випадку, на думку Нацдержслужби, в трудовій книжці робиться запис про звільнення у зв’язку із закінченням строку повноважень з посиланням на відповідну статтю Закону.

Таким чином, Нацдержслужба вважає, що у разі обрання сільського, селищного, міського голови, секретаря сільської, селищної, міської ради на новий строк до трудової книжки спочатку вноситься запис про звільнення у зв’язку із закінченням строку повноважень, а потім запис про обрання на посаду.