...
Реєструйся

Чи виплатить ПФУ допомогу на поховання у разі загибелі мобілізованого


Посадовці ПФУ у своєму листі від 21 березня 2024 року № 2800-030401-8/17515 надали роз’яснення щодо допомоги на поховання від ПФУ у разі загибелі мобілізованого працівника.

Застрахована особа — це фізособа, яка відповідно до законодавства підлягає загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню і сплачує (сплачувала) або за яку сплачують чи сплачували у встановленому законом порядку ЄСВ, відповідно до пункту 3 частини першої статті 1 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

При цьому статтею 119 Кодексу законів про працю України передбачено, що за працівниками, призваними на військову службу за призовом під час мобілізації під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігають лише місце роботи та посаду. Отже, на час мобілізації працівник, якого було мобілізовано, втрачає статус застрахованої особи.

 

Читайте також: Мобілізованому єдиннику нарахували авансові внески: як їх скасувати

Тому у разі загибелі мобілізованого працівника допомогу на поховання Пенсійний фонд не надає, оскільки така особа в цей період не набула статусу застрахованої особи.

Проте, повідомили у ПФУ, військовозобов’язані, які були призвані на військову службу під час мобілізації, в особливий період, набувають нового юридичного статусу — військовослужбовці, а тому на них повинні поширюватися норми Закону України від 25 березня 1992 року № 2232-XII «Про військовий обов’язок і військову службу» та Закону України від 20 грудня 1991 року № 2011-XII «Про соціальний і правовий статус військовослужбовців і членів їх сімей» та інші нормативно-правові акти.

 

Послуги з військового обліку • Письмові і телефонні КОНСУЛЬТАЦІЇ
Для довідок: 0 (800) 219-977

Джерело: БУХГАЛТЕР.UA

Курс «Підвищення кваліфікації з військового обліку»

Матеріали до теми


Кабмін готує електронне бронювання від мобілізації через «Дію»
Кабінет Міністрів повернувся до ідеї електронного бронювання військовозобов’язаних через «Дію», яка обговорювалася восени минулого року. Головна відмінність такого підходу – ...