...
Реєструйся

Мобілізованому єдиннику нарахували авансові внески: як їх скасувати


ЗАПИТАННЯ

Що необхідно зробити ФОП — платнику ЄП (І або ІІ групи), яка мобілізована у період дії воєнного стану в Україні та якій в ІКП здійснюються нарахування авансових внесків ЄП і надходять податкові вимоги, для скасування контролюючим органом таких нарахованих сум з ЄП?

 

ВІДПОВІДЬ

Платник єдиного податку (І або ІІ групи), який мобілізований у період дії воєнного стану в Україні у разі неможливості виконання податкового обов’язку має право подати заяву разом з вичерпним переліком документів до контролюючого органу відповідно до Порядку підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов’язків, визначених у підпункті 69.1 пункту 69 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29 липня 2022 року № 225, на підставі якої контролери скасовують нарахування єдиного податку в інтегрованій картці платника за весь період мобілізації ФОПа у період дії воєнного стану в Україні та приймають рішення про скасування податкових вимог.

Читайте також: Нові розміри штрафів за використання незадекларованої праці

Після демобілізації необхідно у строки, визначені пунктом 25 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ, подати до контролюючого органу за місцем податкової реєстрації заяву щодо звільнення від обов’язку сплати єдиного податку та копію військового квитка або копія іншого документа, виданого відповідним держорганом, із зазначенням даних про призов такої особи на військову службу за призовом під час мобілізації.

Читайте також: ФОП набула статус пенсіонера чи особи з інвалідністю: чи потрібно повідомляти контролюючий орган?

Джерело: БУХГАЛТЕР.UA

Передплата

Матеріали до теми


Що робити, якщо працівник, який виїхав за межі території України, по закінченню 90 календарних днів відпустки без збереження зарплати не стає до роботи?
Працівник, який використав 90 календарних днів відпустки на підставі частини 4 статті 12 Закону України від 15 березня 2022 року ...
Кабмін готує електронне бронювання від мобілізації через «Дію»
Кабінет Міністрів повернувся до ідеї електронного бронювання військовозобов’язаних через «Дію», яка обговорювалася восени минулого року. Головна відмінність такого підходу – ...