...
Реєструйся

ЧИ Є ПОРУШЕННЯМ НЕВИДАЧА ПРАЦІВНИКАМ, ЗАЙНЯТИМ НА ШКІДЛИВОМУ ВИРОБНИЦТВІ, БЕЗОПЛАТНО МОЛОКА


Держпраці дала роз’яснення щодо безоплатної видачі молока працівникам, зайнятим на роботах із шкідливими умовами праці у листі від 20.09.2018 р. № 7454/4/4.5-ДП-18.

Зокрема, безоплатна видача молока (або інших рівноцінних харчових продуктів) для працівників, що зайняті на роботах з важкими та шкідливими умовами праці, передбачена ст. 166 КЗпП, ст. 7 Закону України “Про охорону праці”.

Невидача працівникам, що зайняті на роботах з важкими та шкідливими умовами праці, молока або інших рівноцінних харчових продуктів є порушенням законодавства про працю.

Відповідно до частини третьої ст. 7 Закону України “Про охорону праці”роботодавець може за свої кошти додатково встановлювати за колективним договором (угодою, трудовим договором) працівникові пільги і компенсації, не передбачені законодавством, зокрема безкоштовну видачу молока або інших рівноцінних харчових продуктів у випадках, коли концентрація хімічних речовин на робочому місці не перевищує гранично допустиму.

Також, згідно зі ст. 91 КЗпП підприємства, установи, організації в межах своїх повноважень і за рахунок власних коштів можуть установлювати додаткові порівняно із законодавством трудові і соціально-побутові пільги для працівників, у т. ч. безоплатну видачу молока або інших рівноцінних харчових продуктів в профілактичних цілях незалежно від концентрації в повітрі робочої зони і тривалості дії хімічних речовин.

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Сектор психосоціальної підтримки інформує, як керівнику підтримати працівників
Як керівник ти маєш багато можливостей, щоб підтримувати ментальне здоров’я своїх працівників.   П’ять основних порад керівникові Розкажи персоналу про ...
Розмір одноразової допомоги потерпілому внаслідок випадку на виробництві
Сума одноразової допомоги потерпілому через нещасний випадок на виробництві або професійне захворювання визначається відповідно до ступеня втрати професійної працездатності, який ...