...
Реєструйся

Демобілізований працівник не вийшов на роботу. Запитання з «Гарячої лінії» Як має діяти роботодавець, якщо мобілізований працівник не вийшов на роботу після закінчення терміну мобілізації?


Початком проходження військової служби для громадян, призваних на військову службу під час мобілізації, вважається день відправлення у військову частину з районного (міського) військового комісаріату (п. 4 ч. 1 ст. 24 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25 березня 1992 року № 2232-XII), а закінченням — день виключення військово­службовця зі списків особового складу військової частини (ч. 2 ст. 24 зазначеного Закону).

Якщо мобілізований працівник після закінчення проходження військової служби не вийшов на роботу, треба з’ясувати причини невиходу.

У разі коли сторони досягнуть взаємної згоди щодо припинення трудових відносин, працівника можна звільнити за угодою сторін (п. 1 ст. 36 КЗпП). Також можливе звільнення працівника за власним бажанням (ст. 38 КЗпП).

Якщо ж працівник не виходить на роботу без поважних причин, трудовий договір можна припинити на підставі пункту 4 статті 40 КЗпП (прогул без поважних причин).

Відповідає — Галина БІЛОТКАЧ, експерт «Гарячої лінії»

Повна відповідь — у вкладенні до журналу «Довідник кадровика» № 10, 2016 «Кадри. Гарячі запитання кадровика»

Придбати журнал «Довідник-кадровика» зі щомісячним вкладенням »