...
Реєструйся

Депутат пропонує надавати відпустку “на дітей” одному з батьків


Мета законопроекту — зрівняти в правах працівників жіночої та чоловічої статі, які мають дітей, а також батьків, які не є подружжям

У парламенті зареєстрований законопроект № 3775 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо додаткової відпустки працівникам, які мають дітей (ініціатор — позафракційний нардеп Юрій Бублик).

Пропонується внести зміни до КЗпП, доповнивши главу V «Час відпочинку» статтею 761, встановивши, що щорічно надається додаткова оплачувана відпустка 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів працівнику, який:

– має 2 або більше дітей віком до 15 років;
– має дитину-інваліда;
– усиновив дитину або взяв під опіку;
– виховує й утримує дитину сам (у тому числі й у разі тривалого перебування одного з батьків у лікувальному закладі).

За наявності кількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів.

Передбачається, що така відпустка надається понад щорічні відпустки, передбачені статтями 75 і 76 КЗпП, а також понад щорічні відпустки, встановлені іншими законами та нормативно-правовими актами, і переноситься на інший період або продовжується у порядку, визначеному статтею 80 КЗпП.

Також у проект зазначено, що таку відпустку може бути поділено за домовленістю між батьками (опікунами, усиновлювачами) на їх розсуд і використано одночасно або в різні терміни.

У зв’язку з тим, що глава V «Час відпочинку» доповнюється статтею про додаткову відпустку працівників, а не жінок, – стаття 182-1 глави ХII «Праця жінок» виключається.
Відповідно, законопроектом запропоновано аналогічні зміни до ч. 1 ст. 19 Закону «Про відпустки».

Як говориться в пояснювальній записці, завданням законопроекту є вирівнювання в правах працівників жіночої та чоловічої статі, які мають дітей, а також батьків, які не є подружжям, в їх можливостях з отримання додаткової відпустки для приділення більшої уваги своїм дітям.