...
Реєструйся

Депутати готові схвалити проект закону про обов’язкове медстрахування


Комітет з питань соціальної політики та праці рекомендує Верховній Раді прийняти за основу проект закону № 2597 про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування.

Документом передбачається створити Фонд загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування, а також визначити: випадки, які є страховими і нестраховими; джерела коштів та порядок здійснення фінансової діяльності у системі загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування; вартість медичної допомоги; систему договорів; порядок державного нагляду, обліку та поводження з інформацією у сфері медичного страхування тощо.

Відповідно до вимог Основ законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування передбачається:

  • створення робочих органів виконавчої дирекції цього Фонду та його відділень, а також мережі страхових кас, що певною мірою може забезпечити належну організацію та захист прав застрахованих осіб;
  • використання механізму громадського контролю шляхом залучення представників застрахованих осіб та роботодавців до управління системою загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування;
  • встановлення відповідальності держави, підприємств, організацій, установ, та закладів охорони здоров’я в системі загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування тощо.

Разом з тим, визначаються гарантії надання медичної допомоги в системі загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування відповідно до державних соціальних нормативів у сфері охорони здоров’я. З метою реалізації цього завдання щорічно має затверджуватися Базова та територіальні програми загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування, які визначають перелік та обсяг гарантованого рівня медичної допомоги та умови її надання.

Законопроект розроблено з урахуванням того, що Фонд не буде виконувати функції, пов’язані із збором внесків від роботодавців та застрахованих осіб, які збиратимуться одним органом для усіх видів соціального страхування у складі єдиного соціального внеску. Страхові внески (у складі єдиного внеску) сплачуватимуть роботодавці, а за окремі категорії застрахованих осіб та дітей — місцеві органи виконавчої влади в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, та фонди загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Проектом передбачається, що конкретний перелік медичних послуг, які надаватимуться застрахованим особам, буде встановлюватися окремим законом одночасно із прийняттям закону про Державний бюджет України та закону щодо розміру єдиного соціального внеску.

Згідно з проектом, вартість медичних послуг визначатиметься виходячи з фактичних витрат надання цих послуг, але не вище граничних тарифів, що затверджуватимуться Кабінетом Міністрів України.

Взаємовідносини Фонду та постачальників медичних послуг визначатимуться на підставі договору про медичні послуги за медичним страхуванням.

Члени Комітету вважають, що запровадження загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування сприятиме підвищенню якості медичної допомоги, оптимізації використання коштів, які спрямовуються для організації надання зазначеної допомоги, підвищення рівня соціальної захищеності громадян України, створенню дієвого контролю за якістю, достатністю та доцільністю надання медичних послуг.

Водночас, на думку членів Комітету, запровадження загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування може призвести до збільшення фінансового навантаження на фонд оплати праці, що є небажаним в умовах впровадження заходів по зменшенню податкового тиску та виведенню фонду оплати праці із «тіні».

Комітет вважає, що з урахуванням висловлених зауважень, законопроект може бути прийнятий у першому читанні.

Верховна Рада