...
Реєструйся

Депутати хочуть скасувати примусове 3-річне відпрацювання випускникам-бюджетникам


На даний час відсутній правовий механізм, що зобов’язував би випускника вищого навчального закладу, підготовка якого здійснювалась за державним замовленням, відшкодовувати до державного бюджету вартість навчання та компенсувати замовникові всі понесені витрати за договором, а тому будь-які матеріальні претензії до випускника є неправомірними.

Комітет з питань науки і освіти рекомендує парламенту прийняти за основу законопроект № 2678 щодо скасування примусового відпрацювання випускниками вищих навчальних закладів. Проект Закону передбачає приведення чинного законодавства у відповідність до вимог Конституції України. Зокрема, у статті 53 Основного Закону зазначено, що держава забезпечує доступність та безоплатність вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах. Відповідно до статті 43 Конституції України, кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.

Як зазначив автор законопроекту, народний депутат В. Балога, останніми роками діє незаконна практика вимагання керівниками вищих навчальних закладів від випускників вищих навчальних закладів довідок про працевлаштування (навіть перед захистом дипломних робіт). Основним методом тиску на випускників вищих навчальних закладів є затримка з видачею їм дипломів.

Під час обговорення зверталася увага на те, що використання примусової праці забороняється. Більше того, відповідно до рішення Конституційного Суду України від 4 березня 2004 року у справі про доступність та безоплатність освіти визначено, що безоплатність вищої освіти у державних та комунальних навчальних закладах необхідно розуміти як можливість здобуття освіти у цих закладах без оплати, тобто без внесення плати у будь-якій формі за освітні послуги. Обов’язковість відпрацювання або відшкодування вартості навчання випускником вищого навчального закладу є порушенням конституційного права громадян на працю, що повинна вільно обиратися громадянином.

За інформацією ВР

kadrovik.ua