...
Реєструйся

Депутати змусять держслужбовців вивчити українську мову?


Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до Закону «Про державну службу» (щодо обов’язкового володіння українською мовою посадовими та службовими особами органів державної влади)

На засіданні зазначалося, що автори законопроекту (реєстр. № 1201) пропонують доповнити окремі статті Закону «Про державну службу» (в редакції від 16 грудня 1993 року) вимогою до посадових і службових осіб органів державної влади щодо володіння українською мовою на рівні, необхідному для виконання ними їхніх обов’язків, недопущення публічних проявів зневаги до української мови, знущання чи глуму до неї, її дискредитації, а також зобов’язання складати іспит з української мови для підтвердження відповідного рівня.

Крім того, присутні звернули увагу на зауваження до положень даного законопроекту як концептуального, так і техніко-юридичного характеру, що, в тому числі, містяться у висновку Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, яке запропонувало повернути законопроект його авторам на доопрацювання.

Члени Комітету ознайомилися із суттєвими зауваженнями Комітету з питань бюджету, який зазначив, що реалізація окремих положень законопроекту потребуватиме додаткових видатків з державного бюджету. При цьому, до законопроекту не надано фінансово-економічного обґрунтування, всупереч вимогам Бюджетного кодексу України та Регламенту Верховної Ради України. Зважаючи на це, законопроект, у разі його прийняття, може бути розглянутий лише після аналізу розрахунків додаткових видатків бюджету та набирати чинності не раніше 1 січня 2016 року.

Представники Національного агентства України з питань державної служби звернули увагу народних депутатів на те, що вимога про володіння державними службовцями українською мовою, з одного боку, достатньо врегульована чинним законодавством, з іншого – міститься у статтях щодо права на державну службу та обов’язків державних службовців проекту нової редакції Закону «Про державну службу», який має бути невдовзі поданий Кабінетом Міністрів України до парламенту. З огляду на зазначене, Нацдержслужба України не підтримала законопроект.

Водночас, у процесі обговорення, загалом було підтримано ідею законопроекту, оскільки аналіз мовної ситуації у сфері державної служби свідчить про наявність певних проблем щодо застосування української мови державними службовцями під час здійснення ними своїх службових повноважень, зважаючи на що Комітет ухвалив висновок — рекомендувати за наслідками розгляду в першому читанні прийняти законопроект за основу.

ВР