...
Реєструйся

Держпраця виводить з тіні працівників, тим часом як хитрі роботодавці не хочуть платити штрафу


Полювання на «неофіційників» продовжується! Минулоріч «із тіні» вивели понад 4 тисячі працівників, та це не фініш. У 2018-му першими «під роздачу» потрапили будівельні майданчики.

Із таким висновком перевірки ТОВ «СКБ» не погодилось  й вирішило подати позов до суду та довести, що ніяких трудових відносин із цими працівниками у них не було.

Таку ж перевірку було проведено й на іншому будмайданчику:  із санкціями, знову ж таки, не погодились, та суд відмовив у позові, визнавши дії управління держпраці правомірними. Тож незаконослухняному роботодавцю доведеться викласти із власної кишені майже мільйон.

Такий інтерес інспекторів повністю виправданий, адже робота на вищезгаданих  об`єктах – із підвищеним ризиком, і в разі нещасного випадку на компенсацію можна навіть не розраховувати.

Так от про «СКБ». Здавалося б, на цьому судовому засіданні можна було б поставити крапку. Та за словами представника позивача, тобто того ж самого горе-роботодавця, їм, начебто, вдалося «видзвонити» працівників, і вони залюбки дадуть свідчення. Дивно, адже на минуле слухання вони з`явитись не забажали, хоч і отримали повістки.

У процесі надання свідчень неозброєним оком було помітно, що уже ніби то (!) екс-працівники ТОВ “СКБ” були налякані та розгублені. Хоча і під час допиту представником вищезгаданого підприємства  відповіді надавались чітко, можна навіть сказати, відпрацьовано, та коли запитання ставив суд чи представники Держпраці, то свідки чи то не розуміли запитань, чи то не знали, як правильно на них відповідати.

Усі як один співали, що працювали там лише два тижні за укладеним цивільно-правовим договором, що підписаний був, до слова, у всіх одного числа. Та такі покази аж ніяк не збігаються із поясненнями, що надавались інспекторам при перевірці.

До речі, тему перевірки, як виявилось, відрепетирували не досконало. Свідчили, здавалось, навмання. Одні кажуть, у поясненнях вказували що-небудь, іншим, начебто, надиктовували, що писати, а когось і… хапали за ноги.

Чітких показів було мало, та свідки стверджували, що працювали  за цивільно-правовими договорами, отримували вказівки та підписували акт передачі послуг, що і є ознаками трудових відносин. Проте, упертості “СКБ” можна навіть позаздрити, вони ж у свою чергу стверджують, що ніхто ніяких інструкцій не підписував, внутрішнього розпорядку не дотримувався та щомісячну оплату не отримував, тож на трудові відносини й натяку не було.

Опираючись на практику стосовно аналогічної справи,  був відсоток упевненості, що у позові  підприємству відмовлять та забудовнику все ж доведеться підкоритись букві закону. Проте, Феміда своїм рішенням здивувала, задовольнивши вимоги ТОВ “СКБ”. Чим це умотивовано – поки залишається загадкою, адже проголосили лише резулятивну частину, на виготовлення ж описової та мотивувальної взяли 10 днів.

Джерело: km.dsp.gov.ua

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


ТЦК та СП ігнорує відстрочку заброньованого: чи можна оскаржити в суді?
Вже понад рік діє оновлений порядок бронювання. Він надає можливість бізнесу подавати на бронювання критично важливих працівників і отримувати для ...
Профспілка зробила заяву щодо зарплат освітян: подробиці
Профспілка працівників освіти звернулася до Кабінету Міністрів щодо диференціації заробітної плати вчителів, з урахуванням професійної кваліфікації, складності, важливості та відповідальності ...