...
Реєструйся

Держслужбовців переведуть на контракти


Верховна Рада на вечірньому засіданні 10 вересня прийняла за основу законопроект № 1066 щодо перезавантаження влади. Також прийнято рішення про скорочення терміну підготовки законопроекту до другого читання.

У Законі України «Про державну службу» від 10 грудня 2015 року № 889-VIII запроваджується контрактна форма проходження державної служби. Посади, за якими укладається контракт, визначатиме суб’єкт призначення або керівник державної служби до проведення конкурсу.

До істотних умов контракту належать:

1) місце роботи і посада державної служби;
2) дата набрання чинності та строк дії контракту;
3) права та обов’язки сторін;
4) режим праці та відпочинку;
5) умови оплати праці;
6) відповідальність сторін та вирішення спорів;
7) зміна, припинення та розірвання контракту.

Контракт може передбачати дистанційну роботу державного службовця (поза приміщенням державного органу), у тому числі з віддаленим доступом за допомогою інформаційно-комунікаційних технологій.

Контракт припиняється:

1) у разі закінчення строку, на який його було укладено;
2) за ініціативою державного службовця або за угодою сторін;
3) за ініціативою суб’єкта призначення або керівника державної служби, у разі невиконання або неналежного виконання державним службовцем умов контракту;
4) у разі припинення державної служби у разі втрати права на державну службу або його обмеження, закінчення строку призначення тощо.

Контракт можуть пролонгувати за угодою сторін на той самий строк шляхом підписання відповідних змін.

Спеціальні вимоги до кандидатів в держслужбовці також можуть визначатися суб’єктом призначення у контракті, але порядок визначить Кабмін. Уряд затвердить і типові контракти про проходження державної служби.

Випробування встановлюється строком від трьох до шести місяців.

Оголошення про проведення конкурсу оприлюднюється на Єдиному порталі вакансій державної служби, а також на веб-сайті державного органу, у якому оголошено конкурс.

Крім того, Кабінету Міністрів України делегуються повноважень щодо вирішення питань оплати праці, заохочення, конкурсного відбору, дисциплінарних проваджень та оцінювання діяльності держаних службовців.