...
Реєструйся

Детінізація ринку праці: підсумки січня


Протягом січня 2020 року Державна податкова служба провела 501 перевірку суб’єктів господарювання, які виплачували заробітну плату та інші доходи фізичним особам. У результаті органи ДПС виявили 262 випадки, або 52 % від загальної кількості порушень податкового законодавства.

Як наслідок податкова донарахувала порушникам до сплати 74 млн грн податку на доходи фізичних осіб, понад 23 млн грн єдиного внеску та близько 5 млн грн військового збору. 

У січні за результатами заходів податкового контролю було виявлено близько 900 найманих осіб, праця яких використовувалась роботодавцем без належного оформлення трудових відносин. 

Водночас завдяки активній роз’яснювальній роботі, яку проводить податкова спільно з Державною службою України з питань праці у рамках кампанії з легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, ініційованої місцевими органами виконавчої влади, у січні роботодавці додатково уклали майже 19,5 тис. трудових угод з найманими працівниками. 

Крім того, протягом січня 2020 року за результатами інших вжитих заходів зареєстрували власну справу близько 2700 громадян, що до цього здійснювали підприємницьку діяльність без належного оформлення. Таким чином, бюджети різних рівнів додатково отримали 18,3 млн грн податку та зборів і 19,9 млн грн єдиного внеску.

«Ми спостерігаємо різке зростання повідомлень про прийняття на роботу, тобто укладених трудових контрактів. Причому, як показує перша декада лютого, гарна динаміка зберігається і надалі. Якісна роз’яснювальна кампанія дає результат, якого неможливо досягти лише силовими та адміністративними методами», — заявив Голова ДПС Сергій Верланов.