...
Реєструйся

Діють правила прийому до ВНЗ осіб з окупованої території


Документи про освіту, видані на тимчасово окупованій території, не визнаються

Сьогодні, 7 червня, набув чинності Порядок прийому для здобуття вищої та професійно-технічної освіти осіб, які проживають на тимчасово окупованій території, затверджений наказом Міносвіти від 24 травня 2016 р. № 560.

Документ визначає особливі умови проходження річного оцінювання та державної підсумкової атестації та прийому для здобуття освіти таких категорій заявників:

– громадяни України, які проживають на тимчасово окупованій території України;
– іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають в Україні, особи, яким надано статус біженця в Україні, особи, які потребують додаткового або тимчасового захисту, та особи, яким надано статус закордонного українця, які перебувають в Україні на законних підставах і проживають на тимчасово окупованій території України.

Порядок поширюється також на осіб цих категорій, які переселилися з тимчасово окупованої території України після 1 січня 2016 року.

Заявником є особа, яка після 20 лютого 2014 року здобула базову або повну загальну середню освіту на тимчасово окупованій території.

Слід зазначити, що документи про освіту, видані на тимчасово окупованій території України, не визнаються.

Тому заявники мають право на проходження річного оцінювання та державної підсумкової атестації, отримання документа державного зразка про базову або середню освіту, а також прийому для здобуття вищої (на конкурсній основі і в межах встановлених квот) та професійно-технічної освіти за кошти держбюджету в навчальних закладах України.

Діяльність по реалізації цього Порядку організується в освітніх центрах «Крим-Україна» в містах Києві, Дніпропетровську, Запоріжжі, Львові, Миколаєві, Харкові та Херсоні.

Заявники для отримання документів про середню освіту проходять річне оцінювання та державну підсумкову атестацію екстерном в уповноважених навчальних закладах.

Річне оцінювання та державна підсумкова атестація заявників, зарахованих на екстернатну форму навчання у випускних 9, 11-х класах проводиться на наступний день після отримання заяви або в інші строки, визначені заявником у заяві про зарахування на екстернатну форму навчання, але не раніше 12 липня і не пізніше 20 вересня поточного року.

Заявник має право вступати для здобуття освітнього ступеня бакалавра (магістра та спеціаліста медичного, фармацевтичного та ветеринарного спрямування) уповноважені внз України та внз I – II рівнів акредитації у структурі таких вузів.

Документи від заявника для вступу для здобуття вищої освіти за кошти держбюджету приймаються до 18 годин 24 липня, вступні екзамени проводяться до 26 липня, а зарахування проводиться не пізніше 12 годин 28 липня.

Строки проведення прийому на навчання у професійно-технічному навчальному закладі встановлюються правилами прийому цього закладу.

Також набув чинності Порядок проходження атестації для визнання отриманих кваліфікацій, результатів навчання і періодів навчання в системі вищої освіти, отриманих на тимчасово окупованій території України після 20 лютого 2014 року.

Процедура атестації здійснюється вищими навчальними закладами з метою реалізації академічних і професійних прав заявників у межах ліцензованих обсягів акредитованих освітніх програм (спеціальностей, напрямів підготовки).

Атестація не може проводитися на тимчасово окупованій території або в населених пунктах, на території яких органи держвлади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження.

Джерело: ЮРЛІГА