...
Реєструйся

Для відшкодування вартості навчання за держзамовленням при достроковому звільненні немає підстав


Порядок визначення та відшкодування випускниками вартості навчання у разі порушення ними умов угоди про працевлаштування не затверджений

У листі № ПI-К-2626 Мін’юст роз’яснив особливості припинення трудового договору молодим фахівцем, який навчався за держзамовленням за напрямком.

Згідно ст. 56 Закону від 17.01.2002 р № 2984-III «Про вищу освіту» (втратив чинність 6.09.2014 р), випускник вузу, який навчався за держзамовленням і якому було присвоєно кваліфікацію фахівця з вищою освітою певного освітньо-кваліфікаційного рівня, працевлаштовується на підставі направлення на роботу відповідно до угоди, укладеної між замовником, керівником вузу і випускником.

Пунктами 6, 14 Порядку працевлаштування випускників вузів, підготовка яких здійснювалась за держзамовленням (далі — Порядок), встановлено, що випускник, який навчався за держзамовленням, зобов’язаний відпрацювати у замовника не менше 3 років; у разі звільнення за власним бажанням випускник зобов’язаний відшкодувати у встановленому порядку до держбюджету вартість навчання і компенсувати замовнику всі витрати.

Разом з тим відповідно до п. 1 постанови Кабміну від 15.04.2015 р № 216 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 22.08.96 № 992» дія Порядку поширюється на осіб, які навчаються за спеціальностями медичного профілю.

Пунктом 4 постанови Кабміну від 22.08.96 р № 992 Мінфіну разом з Міносвіти, Мінекономрозвитку, Мін’юстом і Нацбанком доручено розробити та затвердити Порядок визначення та відшкодування випускниками вартості навчання у разі порушення ними умов угоди про працевлаштування.

На цей час зазначений Порядок не затверджений. Міністерством юстиції акти з питання відшкодування випускниками вартості навчання не видавалися.

Мін’юст зазначив, що відповідно до ст. 64 Закону від 01.07.2014 р № 1556-VII «Про вищу освіту» держава у співпраці з роботодавцями забезпечує створення умов для реалізації випускниками вузів права на працю, гарантує створення рівних можливостей для вибору місця роботи, виду трудової діяльності з урахуванням отриманого вищої освіти і суспільних потреб.

За матеріалами ЛІГА:ЗАКОН