...
Реєструйся

ДЛЯ ВІЙСЬКОВИХ МОЖУТЬ ВСТАНОВИТИ МІНІМАЛЬНИЙ ПОСАДОВИЙ ОКЛАД


У Верховній Раді зареєстровано законопроект про внесення змін до статті 9 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (щодо мінімального розміру посадових окладів військовослужбовців)».

Мета законопроекту – безпосередньо законом визначити мінімальні гарантії грошового забезпечення для військовослужбовців, в тому числі для військовослужбовців строкової військової служби.

Законопроектом передбачається встановити, що розмір посадового окладу військовослужбовця не може бути меншим розміру мінімальної заробітної плати (у проекті держбюджету на 2019 рік мінімальна зарплата становить 4173 гривні). Пропонується, що в разі прийняття законопроекту передбачені ним норми набудуть чинності з 01 січня 2019 року.

Зазначимо, мінімальний розмір грошового забезпечення або ж мінімальний розмір посадового окладу військовослужбовців (посадовий оклад вбачається за необхідне вважати основою грошового забезпечення) нині законом не визначено, що суперечить статті 43 Конституції України.

Відповідно до статті 9 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» до складу грошового забезпечення входять: посадовий оклад, оклад за військовим званням; щомісячні додаткові види грошового забезпечення (підвищення посадового окладу, надбавки, доплати, винагороди, які мають постійний характер, премія); одноразові додаткові види грошового забезпечення.

Також Президентом України ініціював збільшення у 2019 році грошового забезпечення військовослужбовців на 37%, тобто у Збройних Силах України солдат має отримувати не менше 10 тисяч гривень (що перевищує у більш ніж два рази мінімальний розмір посадового окладу, про який йдеться у законопроекті).

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Профспілки звернулися до Уряду щодо підвищення заробітної плати бюджетникам
За ініціативою профспілок працівників освіти, охорони здоров’я, соціальної сфери Федерація профспілки України у свою чергу звернулася до Кабінету Міністрів України ...