...
Реєструйся

До досягнення якого віку дитиною опікуни та піклувальники мають право на додаткову соціальну відпустку: роз’яснення Мінекономіки


Міністерство економіки України листом від 21 червня 2023 року № 4706-05/30060-09 «Щодо деяких питань законодавства про працю» надає роз’яснення до досягнення якого віку дитиною опікуни та піклувальники мають право на додаткову соціальну відпустку.

Відповідно до частини першої статті 19 Закону України від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР «Про відпустки» (далі — Закон № 504) одному з батьків, які мають двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, або які усиновили дитину, матері (батьку) особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи, одинокій матері, батьку дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла піл опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи, чи одному із прийомних батьків надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (стаття 73 Кодексу законів про працю України).

У чоловіка дві дитини від різних шлюбів: чи має він право на соціальну відпустку на дітей? – читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Мінекономіки зазначає, що така відпустка є соціальною відпусткою, вона не належить до виду щорічних, а отже може надаватися в будь-який час протягом календарного року, незалежно від відпрацьованого часу і дати народження дитини. Разом з тим, законодавством не передбачено строку давності, після якого втрачається право на додаткову соціальну відпустку працівників, які мають дітей.

Якщо працівник, який має право на соціальну відпустку, з якихось причин не скористався цим правом у році досягнення дитиною певного віку або ж за кілька попередніх років, він має право використати цю відпустку, і в разі звільнення, незалежно від підстав, йому має бути виплачена компенсація за всі невикористані дні відпусток, як це передбачено статтею 24 Закону № 504.

Право на додаткову соціальну відпустку залежить від віку дитини. Статтею 19 Закону №504 визначено вік дітей тільки для такої категорії, як «одному з батьків, які мають двох або більше дітей віком до 15 років». Вік дитини під опікою Законом № 504 не встановлено, тому слід керуватися загальними нормами законодавства.

Навчання для кадровиків — семінари, курси, тренінги, вебінари
Індивідуальні курси кадровиків з нуля: 0 (800) 219-977

Згідно зі статтею 1 Закону України від 26 квітня 2001 року № 2402-ІІІ «Про охорону дитинства» та статтею 2 Закону України від 21 листопада 1992 року № 2811-ХІІ «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» дитина — це особа віком до 18 років (повноліття), якщо згідно із законом, застосовуваним до неї, вона не набуває прав повнолітньої раніше.

Згідно з пунктом 2 статті 243 Сімейного кодексу України опіка встановлюється над дитиною, яка не досягла 14 років, а піклування — над дитиною віком від 14 до 18 років.

Отже, особа, яка взяла дитину під опіку, має право на додаткову соціальну відпустку до досягнення дитиною 14 років, а особа, яка в установленому порядку визнана піклувальником, — з досягнення дитиною віку 14 років і до виповнення їй 18 років, оскільки статтею 186-1 КЗпП гарантії, встановлені статтею 182-1 КЗпП, поширено також на піклувальників.

Працівник захворів у період соціальної відпустки: дії кадровика – читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Джерело: журнал «КАДРОВИК.UA»

Кадрова система «КАДРИ.UA»

Карина Снісар
Карина Снісар
експерт проєктів «КАДРОВИК.UA», головний редактор системи «КАДРИ.UA»

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Допомога по вагітності та пологах: як її виплата впливає на страховий стаж?
СИТУАЦІЯ Допомогу по вагітності та пологах виплачено в одному місяці. Як нараховувати страховий стаж?   РІШЕННЯ Оплачувана відпустка у зв’язку з ...
Коли контролюючий орган відмовляє в укладенні договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування
Згідно з положеннями розділу V Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом ...