...
Реєструйся

До кваліфікаційних вимог охоронців внесено зміни


Охоронники стаціонарних об’єктів та вантажів, що перевозяться різними транспортними засобами, повинні відповідати новим кваліфікаційним характеристикам, викладеним у новій редакції, затвердженій наказом Мінсоцполітики № 611 від 25 вересня 2013 року.

Встановлено такі кваліфікаційні характеристики професії «Охоронник»:

1-й розряд

Повна загальна середня освіта та професійно-технічна освіта або повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві, без вимог до стажу роботи. Або стаж роботи за професією (службовою діяльністю), пов’язаною із захистом громадського порядку, боротьбою зі злочинністю, охороною об’єктів та майна, — не менше 1 року. Надається право охороняти об’єкти з низьким ступенем ризику.

2-й розряд

Повна загальна середня освіта та професійно-технічна освіта або повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві. Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією охоронника 1 розряду — не менше 1 року. Або стаж роботи за професією (службовою діяльністю), пов’язаною із захистом громадського порядку, боротьбою зі злочинністю, охороною об’єктів та майна, — не менше 2 років. Надається право на охорону об’єктів із середнім ступенем ризику.

3-й розряд

Повна загальна середня освіта та професійно-технічна освіта або повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві. Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією охоронника 2 розряду — не менше 1 року. Або стаж роботи за професією (службовою діяльністю), пов’язаною із захистом громадського порядку, боротьбою зі злочинністю, охороною об’єктів та майна, – не менше 3 років. Можуть охороняти об’єкти з високим ступенем ризику.

4-й розряд

Повна загальна середня освіта та професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією охоронника 3 розряду — не менше 1 року. Або стаж роботи за професією (службовою діяльністю), пов’язаною із захистом громадського порядку, боротьбою зі злочинністю, охороною об’єктів та майна, — не менше 4 років.

Встановлено, що охоронники 3-го та 4-го розряду, у випадках, передбачених законодавством, мають право на використання пристроїв для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, або вогнепальної зброї.