...
Реєструйся

До квітня в усіх державних органах влади буде проведена класифікація посад держслужби


2022 рік стане визначальним для впровадження реформи системи оплати праці державних службовців, що розпочата у 2020 році, — про це повідомляє Національне агентство України з питань державної служби.

Протягом січня — квітня в усіх державних органах влади має бути проведена класифікація посад державної служби. В подальшому це стане основою для впровадження нового рівня оплати праці на державній службі. А, власне, нову модель оплати праці буде запроваджено в 2023 році. Саме про це йшла мова під час робочої зустрічі за участі майже 300 представників органів державної влади.

«Протягом 2020–2021 років НАДС доклав значних зусиль для того, щоб впровадження прозорої моделі оплати праці на основі класифікації посад стало можливим. Прийнято нормативні акти, проведено апробацію класифікації посад, розроблено систему грейдів та нову модель оплати, проведено ряд аналітичних досліджень. Важливим кроком стало розроблення законопроекту щодо впровадження єдиних підходів в оплаті праці державних службовців на основі класифікації посад. Він передбачає запровадження чіткої та прозорої структури заробітної плати на основі класифікації посад з обмеженими преміальними виплатами на рівні до 30 % та сталою часткою заробітної плати на рівні 70 %. А впродовж цього року ми плануємо завершити усі необхідні заходи для того, щоб у 2023 році було запроваджено нову модель оплати праці державних службовців на основі класифікації посад», — окреслила головні результати роботи Наталія Алюшина, Голова НАДС.

Також Наталія Алюшина ознайомила учасників наради з Планом заходів на 2022 рік щодо запровадження нової моделі оплати праці державних службовців на основі класифікації посад. Один з перших кроків, що також є і першим етапом реформи, — проведення класифікації посад державної служби. І це невідворотно.

За результатами пілотування моделі класифікації та з урахуванням необхідності масштабування проведення класифікації на всю територію України, НАДС внесено зміни до Методики проведення класифікації посад державної служби. Зокрема, встановлено більш гнучкі підходи до формування класифікаційних комітетів у державних органах, визначено порядок класифікації посад державної служби територіальних органів ЦОВВ, місцевих державних адміністрацій та апаратів судів. Крім цього, визначено порядок класифікації посад державної служби новостворених державних органів та удосконалено порядок роботи класифікаційних комітетів, зведену відомість класифікації посад державної служби та форму основної інформації про посаду державної служби.

Важливо також зауважити, що питання проведення класифікації посад найближчим часом буде врегульовано розпорядженням Кабінету Міністрів України «Про проведення класифікації посад державної служби в державних органах, розроблення та запровадження нової моделі оплати праці». Звичайно, що питання проведення класифікації вимагає дотримання усіх необхідних процедур від членів класифікаційних комітетів.

Джерело: Національне агентство України з питань державної служби

Матеріали до теми


Профспілка зробила заяву щодо зарплат освітян: подробиці
Профспілка працівників освіти звернулася до Кабінету Міністрів щодо диференціації заробітної плати вчителів, з урахуванням професійної кваліфікації, складності, важливості та відповідальності ...
Коли слід припинити виплату середнього заробітку мобілізованому працівникові після загибелі, якщо така виплата зберігалася після 19.07.2022 р.
Відповідно до статті 119 Кодексу законів про працю України (в редакції, що діяла до 19.07.2022; далі — КЗпП) за працівниками, ...