...
Реєструйся

Допомога на поховання у 2022 році: розмір, оподаткування, відображення у звітності


До оподатковуваного доходу не включають кошти або вартість майна (послуг), які надає як допомогу на поховання платнику податку роботодавець такого померлого платника податку за його останнім місцем роботи (у т. ч. перед виходом на пенсію) у розмірі, що не перевищує подвійний розмір суми, визначеної в абзаці 1 підпункті 169.4.1 Податкового кодексу України (у 2022 році — 6940 грн). Суму перевищення (за її наявності) остаточно оподатковують під час її нарахування (виплати, надання).

Про це нагадала ДПС в роз’ясненні з категорії 103.04 розділу «Запитання — відповіді з Бази знань» ЗІР (zir.tax.gov.ua).

Якщо звернутись до Довідника ознак доходів фізичних осіб, то кошти або вартість майна (послуг), які надаються як допомога на поховання платника податку роботодавцем такого померлого платника податку за його останнім місцем роботи, незалежно від розміру такого доходу, відображають у додатку 4ДФ до податкового розрахунку за ознакою доходу «146».

Джерело: ЛІГА закон

Матеріали до теми


Розмір одноразової допомоги потерпілому внаслідок випадку на виробництві
Сума одноразової допомоги потерпілому через нещасний випадок на виробництві або професійне захворювання визначається відповідно до ступеня втрати професійної працездатності, який ...