...
Реєструйся

Допомога по непрацездатності переміщеним особам не обкладається єдиним внеском


ГФС надала роз’яснення

Оскільки Фонд соціального страхування України не є роботодавцем для осіб, які переміщуються з тимчасово окупованій території України і районів проведення антитерористичної операції, то допомога по тимчасовій непрацездатності, яка виплачується за рахунок коштів Фонду, не є базою нарахування та утримання єдиного внеску. Це роз’яснено у листі ГФС від 20 травня 2015 № 17749/7/99-99-17-03-01-17.

Згідно зі ст. 3 розділу VII Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», особливості виплати матеріального забезпечення по соціальному страхуванню внутрішньо переміщеним особам (громадянам України, які переселилися з тимчасово окупованій території, території проведення АТО або зони надзвичайної ситуації) визначаються Кабінетом Міністрів.

На виконання пункту 2 постанови Кабінету Міністрів т 1 жовтня 2014 № 531 «Про особливості реалізації прав деяких категорій осіб на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» правлінням Фонду постановою від 26 грудня 2014 № 37 затверджено Порядок надання матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду особам, які переміщаються з тимчасово окупованій території України і районів проведення антитерористичної операції.

Згідно з п. 19 Порядку оригінали та завірені копії документів, зазначених у пунктах 4 – 9 Порядку, інші документи, на підставі яких здійснювалися нарахування та виплата матеріального забезпечення, зберігаються в персональному справі застрахованої особи (або одержувача допомоги) у робочому органі Фонду, який здійснив виплату матеріального забезпечення, протягом п’яти років.

Отже, з метою реалізації права застрахованих осіб, які переміщуються з тимчасово окупованій території України і районів проведення АТО, на матеріальне забезпечення, робочі органи Фонду на підставі поданих такими особами документів нараховують і виплачують за рахунок своїх коштів матеріальне забезпечення.

За матеріалами Юрліги