...
Реєструйся

«Е-лікарняні»: працюємо по-новому


«Е-лікарняні» є підставою для отримання допомог від Фонду соціального страхування України, а також оплати перших п’яти днів лікування хвороб або травм своїх працівників, які здійснюють роботодавці.

Як діяти, якщопрацівник захворів і повідомив про те, що йому видано електронний листок непрацездатності?

1. Для організації роботи роботодавцю слід визначити порядок та коло осіб, які будуть відповідати за роботу з «е-лікарняними». Отримання «е-лікарняного» не впливає на процедуру призначення, розрахунку та виплати матеріального забезпечення від ФССУ, але має бути визначено особі, яка буде відслідковувати наявність е-лікарняних в особистому кабінеті на сайті Пенсійного Фонду.

2. Перевірити наявність «е-лікарняного» в кабінеті Пенсійного фонду. Для роботодавців він має бути доступний відразу після відкриття. Наявна інформація дасть можливість роботодавцю правильно відобразити інформацію в табелі обліку використання робочого часу.

Спочаткустатус у «е-лікарняного»відразу буде «закритий», але до закінчення терміну лікування лікар може змінити дати перебування на «лікарняному». Саме тому всі дії щодо призначення та нарахування допомоги по тимчасовій непрацездатності слід роботи після закінчення терміну лікування, вказаному у листку непрацездатності.

3. «Е-лікарняний», за рішенням роботодавця, або друкується, або залишається в електронній формі в кадровій службі. Працівнику не потрібно роздруковувати «е-лікарняний» та надавати роботодавцеві будь-які паперові підтвердження про тимчасову непрацездатність.

4. Кадри або інша відповідальна особа визначає страховий стаж для встановлення розміру допомоги. Як і в разі паперового листка непрацездатності, розмір допомоги по тимчасовій втраті працездатності становитиме від 50 % до 100 % середнього доходу застрахованої особи залежно від тривалості стажу, а розмір допомоги по вагітності та пологах — 100 % середнього доходу.

5. Далі інформація потрапляє до комісії (уповноваженого) із соціального страхування, яка призначає допомогу та оформлює своє рішення протоколом встановленої форми. Згідно із законодавством термін призначення допомоги не може перевищувати 10 днів з моменту закриття листка непрацездатності. Комісії не слід забувати про позначки про порушення режиму та стан алкогольного сп’яніння, які присутні і в електронній формі листка непрацездатності так, як і в паперовій.

6. Бухгалтерія здійснює розрахунок матеріального забезпечення на підставі листка непрацездатності та рішення комісії із соціального страхування, формує заяву-розрахунок та не пізніше, як 5 робочих днів з дати прийняття рішення комісії, надсилає її до робочого органу Фонду.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! У «е-лікарняного» відсутня серія, лише присвоюється унікальний номер. Тому заяви-розрахунки слід подавати окремовід звичайних листків непрацездатності.

Слід зазначити, якщо пацієнту було відкрито листок непрацездатності на бланку, то його продовження аж до закриття має здійснюватися виключно у паперовому вигляді навіть у разі переходу лікарні на електронний формат.

7. Особливості оформлення заяви-розрахунку. При оформленні заяви-розрахунку слід уважно перевірити причини непрацездатності, які відрізняються від паперових лікарняних. а саме:

«1 — Тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, що не пов’язані з нещасним випадком на виробництві»;

«2 — Вагітність і пологи»;

«3 — Необхідність догляду за хворою дитиною»;

«4 — Необхідність догляду за хворим членом сім’ї»;

«5 — Необхідність догляду за дитиною віком до трьох років або дитиною з інвалідністю віком до 18 років у разі хвороби матері або іншої особи, яка доглядає за такою дитиною»;

«6 — Карантин, встановлений відповідно до законодавства»;

«7 — Протезування з поміщенням у стаціонар протезно-ортопедичного підприємства»;

«8 — Перебування у відділенні санаторно-курортного закладу»;

«9 — Тимчасове переведення застрахованої особи відповідно до медичного висновку на легшу, нижчеоплачувану роботу» (може бути із позначкою про зв’язок випадку тимчасової непрацездатності з професійною діяльністю пацієнта);

«10 — Перебування в самоізоляції, обсервації під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-СoV-2».

У разі наявності в медичному висновку відмітки про зв’язок випадку тимчасової непрацездатності з професійною діяльністю пацієнта причина непрацездатності «Тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, що не пов’язані з нещасним випадком на виробництві» після завершення розслідування може бути змінена Фондом соціального страхування України на підставі актів розслідування нещасного випадку або професійного захворювання на причини:

«11 — Тимчасова непрацездатність внаслідок професійного захворювання»;

«12 — Тимчасова непрацездатність внаслідок нещасного випадку на виробництві».

Джерело: за матеріалами Черкаського міського відділення ФССУ

Матеріали до теми


Коли контролюючий орган відмовляє в укладенні договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування
Згідно з положеннями розділу V Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом ...
Штраф за неправильно оформлену «лікарняні» у зв’язку з вагітністю та пологами: що треба знати
Згідно зі статтею 23 Закону України від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», підставою для ...
Оплата тимчасової непрацездатності застрахованій особі, яка працює за сумісництвом
З 1 січня 2023 року до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV ...